Zagorje
Bajka na dlanu

Listopad – mjesec svjesnosti o raku dojke

Datum objave: 2. listopada 2024.

Listopad je posvećen borbi protiv raka dojke, zloćudne bolesti koja svake godine pogađa više od 2,3 milijuna ljudi diljem svijeta. Djelatnice i djelatnici Krapinsko-zagorske županije, zajedno sa županom Željkom Kolarom i zamjenicom župana Jasnom Petek, su se nošenjem ružičaste vrpce pridružili obilježavanju ovog važnog mjeseca.

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. U svijetu se svake godine dijagnosticira više od 2,3 milijuna novih slučajeva raka dojke, što ga čini najčešćom vrstom raka u odrasloj dobi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je prvi ili drugi vodeći uzrok smrti od raka kod žena u čak 95% zemalja svijeta. Stoga se svakog listopada globalno obilježava mjesec borbe protiv raka dojke. Ovaj je mjesec u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te ranog otkrivanja i liječenja raka dojke kod žena, kao i potrebe za pružanjem podrške oboljelima. Tijekom listopada obilježavaju se i posebni datumi osmišljeni za podizanje svijesti, između kojih se ističe Dan ružičaste vrpce koji se obilježava svake prve subote u listopadu.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja svijeta. Prema posljednjim objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je zabilježeno 2928 slučajeva raka dojke kod žena (incidencija 145,60/100 000) te to čini ukupno 25% slučajeva raka kod žena. Od ove je zloćudne bolesti u 2023. godini umrlo 707 žena (stopa 35,5/100 000), što je čini osmim vodećim uzrokom smrti kod žena. Broj novooboljelih od raka dojke posljednjih godina u Hrvatskoj kontinuirano raste, no ohrabrujući je podatak da je smrtnost od istog u kontinuiranom padu. Spomenuto se pripisuje dobrom odazivu na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te posljedičnom ranijem dijagnosticiranju bolesti.

Krapinsko-zagorska županija nalazi se među županijama koje imaju najveći odaziv na preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke. Na području naše županije program prevencije provodi Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana te Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Zavod za javno zdravstvo provodi preventivne aktivnosti tijekom cijele godine, pri čemu se primarno ističe provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. U sklopu navedenog se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice provode mamografski pregledi, koji imaju ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke.

Redovitim pregledom se rak dojke može otkriti u ranom stadiju te su tada šanse za izlječenje i preživljavanje puno veće. Više od 90% oboljelih od raka dojke se može izliječiti ako se bolest dijagnosticira u početnom stadiju i ispravno liječi. Zbog toga je vrlo važno staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50-e godine života, ali mogu oboljeti i žene mlađe dobi.

Ovim putem pozivamo sve žene da obave pregled jer su najbolji rezultati izlječenja u ranoj fazi.

Na besplatnom telefonu 0800 200 127 mogu se dobiti informacije vezane uz preglede i prevenciju raka dojke.


Fotogalerija