Zagorje
Bajka na dlanu

U Loboru uručene nagrade za najbolji hrvatski putopis

Datum objave: 12. listopada 2024.

U Loboru je u subotu, 12. listopada 2024. godine održan središnji dio manifestacije Dani Franje Horvata Kiša – dodjela nagrada u sklopu natječaja za najbolji hrvatski književni putopis.

Dugogodišnji pokrovitelj Dana Franje Horvata Kiša i dodjele nagrade za najbolji hrvatski književni putopis  je Krapinsko-zagorska županija te je sve okupljene na samom početku pozdravila i zamjenica župana Jasna Petek. “Ova manifstacija zauzima vrlo važno mjesto na karti kulturnih događanja naše županije te još jednom zahvaljujem i čestitam organizatorima. Znamo koliko je važno čuvati ostavštinu naših zagorskih književnika poput Franje Horvata Kiša, ali jednako tako je važno našu djecu i mlade upoznati s tom ostavštinom te ih na taj način potaknuti i za neke nove stvari“, poručila je zamjenica Petek, koja je i otvorila 18. Dane Franje Horvata Kiša.

Okupljene su pozdravili i načelnica Lobora te saborska zastupnica Ljubica Jembrih, predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović Salopek te predsjednik krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskog književnika Božidar Brezinščak Bagola.

Na natječaj je pristiglo 25 radova, a povjerenstvo je izabralo 17 putopisa za uži izbor. Prvu nagradu dobio je putopis “Blaženi med trsjem i oblacima” Božice Jelušić. Druga je nagrada pripala putopisu “Laganim kason čez brege nasute poviješću” Ivana Kutnjaka, a treća putopisu “O vratima i pragu” Davora Grgurića.

U ocjenjivačkom povjerenstvu bili su Ivo Kalinski, Emilija Kovač, Božica Pažur i Darko Raškaj.

Nagradu organizatora i domaćina, Udruge Franjo Horvat Kiš i Općine Lobor dobio je Tomislav Šovagović za “Šetnju s Peićem”, a nagrade Kajkavskog spravišća I časopisa ‘Kaj’ dobio je Tomislav Marijan Bilosnić za putopis “Gradišće, tko zna gdje pod nebo” i Radovan Brlečić za putopis “Od rukavca do Kremenjaka i natrag”. Loborsko srce, nagrada Općine Lobor otišle je u ruke Ivana Šipića za putopis “Od stoljeća devetog”.

Posebna su priznanja uručena i sudionicama literarnog natječaja Mali putopis, a ovom je prilikom dodijeljeno i više zahvalnica za doprinos manifestaciji.

U sklopu programa održano je i gostovanje Tribine Kajkavskoga spravišča, na kojem je predstavljena knjiga „Godišnja doba duše/ zapisi s mreže“ Božice Jelušić i „Put u Andaluziju“ Tomislava Marijana Bilosnića.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbenog odjela OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora.

Organizatori Dana Franje Horvata Kiša su Kajkavskogo spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, Općina Lobor, Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš Lobor i Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor.

Pokrovitelj manifestacije, uz Krapinsko-zagorsku županiju, je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske


Fotogalerija