Zagorje je postalo centar slastica – otvoreno 13. izdanje Interslasta
Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast” održan je u utorak, 15. listopada 2024. godine, u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama.
Riječ je o 13. izdanju kongresa pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije te Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Župan Željko Kolar svečano je otvorio Interslast i poručio: „Ovo je manifestacija koja okuplja širok spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i šefova do stranih vrhunskih šefova koji će iskustva i neke svoje tradicijske kolače predstaviti ovdje u Hrvatskoj. Ovdje su ljudi iz cijele Hrvatske i ima ljudi iz raznih dijelova svijeta i šteta bi bila da ih ne upoznamo s tim dijelom zagorske kulture i tradicije jer Interslast je manifestacija koja okuplja širok spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i šefova do stranih vrhunskih šefova koji će iskustva i neke svoje tradicijske kolače predstaviti ovdje u Hrvatskoj. Učenici ugostiteljskih škola sa svojim profesorima ovdje mogu pogledaju i prokomentirati kolače o vidjeti koje su razlike ili velike tajne malih majstorica i majstora kuhinje kod pripremanja specijaliteta“, rekao je župan Kolar i najavio da će se u Regionalnom centru kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Zabok povećati upisne kvote za slastičare. “Hotelske kuće i restorani već od drugog razreda osnovne škole prepoznaju potencijal kod djece, nudeći im stipendije i priliku da se upoznaju s radom u ugostiteljstvu kako bi pobudili njihov interes za ova zanimanja. U Zaboku imamo fantastične uvjete, zbog čega u Srednjoj školi Pregrada više neće biti smjera za konobare i slastičare, nego ćemo sve objediniti u regionalnom centru u Zaboku. Hotelske kuće i restorani već od drugog razreda osnovne škole prepoznaju potencijal kod djece, nudeći im stipendije i priliku da se upoznaju s radom u ugostiteljstvu kako bi pobudili njihov interes za ova zanimanja”, pojasnio je župan Kolar i dodao kako će sutra biti održan sastanak o novom kurikulumu. “Uvjeren sam da je ovo ključan iskorak i da će privući još više učenika, ne samo iz naše županije, nego i iz okolnih – Zagreba, Zagrebačke županije i Varaždinske županije. S obzirom na kvalitetu škole u Zaboku, broj upisa će nastaviti rasti”, zaključio je župan Kolar.
Direktor nakladničke tvrtke “Robinson” Stjepan Odobašić istaknuo je kako su već 11 godina u Zagorju zbog izvrsnih domaćina te tom prilikom zahvalio županu Kolaru na kontinuiranoj podršci i pomoći. “Nositelji ove priče su gospođe iz raznih seoskih sredina koje imaju recepte svojih baka i koje će ovdje pripremiti te kolače i svi će ih moći kušati. Nažalost, sve je manje mlađih generacija koje naginju pripravcima tih domaćih kolača, tako da smo posebno ponosni što smo uspjeli dovesti gospođe ih pet hrvatskih županija. Ovdje su i neke škole kojima je to stručna ekskurzija, a ove godine na radionici smo naglasak stavili na Zagorje pa će ove godine i nastavnici i učenici iz cijele Hrvatske vidjeti kako se rade zagorski licitari. Ovdje imamo i zagorske igračke i to zato što u svijetu vlada trend da se u slastičarne postave domaće igračke i onda, budući da su djeca najbrojniji posjetitelji slastičarni, oni se s njima igraju, a mi smo ovdje željeli preferirati te domaće drvene igračke“, poručio je Odobašić.
Predsjednik ocjenjivačke komisije Hrvatskog kuharskog saveza Miroslav Dolovčak istaknuo je problematiku slastičarstva. “Ovo je promocija slastičara kojih nedostaje u Hrvatskoj. Kuhara još možete naći, ali slastičara vrlo teško. Sve više slastičarnica se zatvara pa onda ni učenici nemaju kamo na praksu. Moramo se snalaziti na sve moguće načine. Danas ćemo pak ocijeniti prvo izgled jer oko prvo gleda, onda jesu li svi sastojci zastupljeni po receptu i okus koji prevladava. Na ocjenjivanju su pita od maka i oraha, zvjezdice, lincer, šapice koje su tradicionalno kolači koji se rade kod nas“, rekao je Dolovčak.
Mnogobrojnim su se gostima obratili i Jerko Penić iz Podravke, direktor Tuheljskih toplica Vasja Čretnik, ali i inozemne slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana te Snježana Bošnjak iz Australije.
Glavni organizator kongresa je Robinson novinsko-nakladničko poduzeće. Inozemni je pokrovitelj „Taste of Peace“ iz Izraela, generalni sponzor Dukat d.d., a suorganizator Podravka d.d. Sponzori su Podravka d.d., Dukat d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjšćina, a stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez. Posjetiteljima i slastičarima obratili su se ispred Hrvatskog kuharskog saveza Branko Čukelj, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš te koordinatorica „Taste of Peace“ Matea McConnell.
Glavna tema ovogodišnjeg kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu podijeljeni u tri natjecateljske kategorije – pite s orasima i makom, zvjezdice (linzeri) te medvjeđe šape (madaleinsi), a sudjeluju slastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Paragvaja, Japana, Australije, Izraela, Slovenije te Hrvatske.
IZVORNE HRVATSKE SLASTICE
Bogati program zainteresiranima je predstavio ono najvrjednije što Hrvatska nudi – tradiciju. Nakon predavanja dr.sc. Iris Biškupić-Bašić na temu Medičari/licitari – ponos hrvatske slastičarske baštine, autorica radionice i vlasnica Medičarsko-svjećarskog obrta Zozolly iz Marije Bistrice Vlasta Hubicki kroz radionicu licitara i medenjaka predstavila je cjelovitu izradu licitara – od izrade tijesta, modlanja, pečenja, ljepljenja, želatiniranja do oslikavanja. U izložbenom dijelu kongresa postavljena je stalna prodajna izložba zagorskih, drvenih igračaka koje mnoge slastičarnice stave u poseban prostor za mališane. Ivana Šuštić i Lovro Fijan vlasnici su I.M.L. obrta za izradu drvenih igračaka iz Marije Bistrice i najmlađi majstori izrade tradicijskih drvenih igračaka. U predstavljanju izvornih Hrvatskih kolača sudjeluje 14 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Zagrebačke županije – Udruga Žena Novigrad Podravski, Udruga žena Preslica Sračinec, Društvo žena Virje, KUD Klenovnik Udruga žena Klenovnik, Udruga žena Delovi, Udruga žena Otočka, Udruga žena Vidovec, Udruga žena Vinica – Koprivnica, Udruga žena Koprivnički Bregi, Udruga žena Vrtnjakovec – Krapinske Toplice, Udruga žena Oroslavje, Udruga žena Šemovci, Udruga žena Lepoglavski pušlek – Lepoglava, Udruga žena Peteranec te Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg Koprivnica.
Vidovečki gibanik tradicionalno je težačko jelo vidovečkog kraja čiji se način pripreme razlikuje od osobe do osobe što mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije, a jedan od načina pripreme predstavile su Ivanka Lonjak i članice Udruge žena Vidovec.
Prof.dr.sc. Valerije Vrček kroz svoje je predavanje otkrio kako zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 240 do 350 °C dolazi do termičkog raspada teflona i razvijanja otrovnih para, a izv.prof.dr.sc. Jana Šic Žlabur održala je predavanje na temu Zamrzavanje jagodastog voća – Da ili Ne? Razotkrivanje istine i prednosti brzog zamrzavanja jagodastog voća.
IZVORNE SLASTICE SVIJETA
Iz daleke Australije stigla je Snježana Bošnjak i otkrila tajne izrade carrot cakea, odnosno kolača/ torte od mrkve, a predavačica Ruža Gregurev pripremila je predavanje za sve slastičarske kreativce kojima je kvaliteta sastojaka temelj za izradu raznovrsnih slastica. Da se slastice mogu pripremiti s egzotičnim voćem pokazao je Ivan Šulog iz poduzeća Šulog d.o.o. koje se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Interslast ove godine putuje preko domaće tradicije do one japanske – Maki Nagayoshi vlasnica je japanskog restorana koja je kroz radionicu daifuky mochi predstavila japanski slatkiš koji se sastoji od malog okruglog mochija punjenog slatkim nadjevom.