Zagorje
Bajka na dlanu

Zamjenica Petek na obilježavanju Svjetskog dana ruralnih žena

Datum objave: 16. listopada 2024.

U utorak, 15. listopada 2024. godine, a OPG-u Berić u Kraljevcu na Sutli održan je Okrugli stol “Žene i politika – položaj žene u ruralnim područjima” povodom obilježavanja Svjetskog dana ruralnih žena.

Portal ZIP, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i Kulturno-informativna scena – Poduzetnički klub žena Krapinsko-zagorske županije organizirali su zajedno s LAG-om Zeleni bregi Okrugli stol “Žene i politika – položaj žene u ruralnim područjima” kako bi svečano obilježili Svjetski dan žena iz ruralnih područja u Krapinsko-zagorskoj županiji što je, tvrdi zamjenica župana Jasna Petek, iznimno važno jer je potrebno osvijestiti i ohrabriti žene. “Bilo da se žene žele baviti politikom, osnovati OPG, tvrtku ili obrt, biti u znanosti, poruke su iste.  Mi žene možemo puno, nekad nam nedostaje hrabrosti ili samopouzdanja, ali tome služe naši susreti kako bi se pokazali dobri primjeri u bilo kojem području za mlade žene koje tek dolaze. Ako mi žene nećemo pričati o tome koliko nas je, što i kako radimo, teško da će naš rad i trud i snaga biti prepoznati. Sinergija muškaraca i žena izuzetno je važna, ali ako smo zajedno na vagi, to bi trebalo biti podjednako“, poručila je zamjenica Petek. Dodala je kako u ruralnim krajevima prevladava tradicionalni način života gdje je uobičajeno da, uz posao, žena brine o obitelji, djeci, starijim i nemoćnim članovima obitelji, no istaknula je kako u Županiji ima izvrsnih primjera žena vlasnica OPG-ova koje uspješno vode gospodarstva, bave se poljoprivredom, koriste europska sredstva i samim time postižu uspjeh i napredak. “Kada pričamo o ženama u politici, jako mi je drago što se u Krapinsko-zagorskoj županiji sve više žena odlučuje na to da se kandidiraju za načelnicu i gradonačelnicu i ono što mi je posebno važno i na što sam jako ponosna je to da sve žene koje su preuzele tu ulogu, zaista pokazuju kako se uspješno i odgovorno vodi jedinica lokalne samouprave”, zaključila je zamjenica Petek.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihovilić poručila je kako muškarci dominiraju u vodećim pozicijama. “Od svih registriranih OPG-ova, tek je 29 posto registriranih na žene. Kako bi motivirali žene da budu nositeljice OPG-ova, mi smo stavili dodatno bodovanje u potpore ako je žena nositeljica jer svi znamo da su žene one koje mnogo rade i zajedno participiraju na svim okvirima životnog prostora u obitelji, s djecom, u radu na poljoprivredi, i želimo da se osjećaju vrijedno i osnaženo. Prostora za zajedničko djelovanje još uvijek ima, i smatram da svi zajedno možemo doprinijeti jačanju ženskih položaja”, istaknula je Mihovilić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić istaknula je kako su žene na selu vrlo kreativne i inovativne, no nerijetko potplaćene ili nezaposlene te suočene s diskriminacijom na radnom mjestu i u obitelji. “Žene u ruralnim područjima imaju važnu ulogu u razvoju seoskih sredina, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji. Često rade na svom imanju nakon obavljanja posla na drugom radnom mjestu. Posao koji svakodnevno obavljaju često je podcijenjen i nepriznat očekivanjima ruralne zajednice koja su zasnovana na tradicionalnim rodnim ulogama i patrijarhalnim stavovima”, rekla je Romić.

Načelnica Kraljevca na Sutli i vlasnica OPG-a Blanka Stipčić Berić rekla je kako se nerijetko na društvenim okupljanjima dogodi da je jedina žena što je ponižavajuće jer se sve svodi na muški svijet. “Bilo mi je teško i kada sam došla na mjesto načelnice jer su me svi doživljavali kao ženu kojoj je mjesto u kuhinji. Dugo mi je trebalo da se dokažem, a trebala sam raditi duplo više no muškarci da bi stekla poštovanje i uvjerila ih da vrijedim”, poručila je Stipčić Berić.

Okupljenima su se obratili i predsjednik LAG-a Zeleni bregi Žarko Miholić, voditelj ispostave HAMAG BICRO-a u Krapini Dalibor Hržica te vlasnica i urednica ZIP portala i predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak koja je istaknula kako žene iz ruralnih područja i kod nas, kao i širom svijeta, imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, ali su još uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije, potplaćene i njihova važnost još uvijek nije prepoznata.

Predsjednik LAG-a Zeleni bregi Žarko Miholić tvrdi kako se pristup ipak mijenja zbog dolaska mlađih generacija koje postupaju na različite načine. “Raste razina obrazovanja žena i sve više ih je prisutno u poslovnom svijetu i na nekim vodećim pozicijama. Žene su daleko upornije i ustrajnije kod postizanja određenih ciljeva i ja bi rekao da su u svemu tome puno puta i bolje od nas muškaraca”, poručio je Miholić.

Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, one su u sferi poduzetništva manjina primarno zbog socijalnog, ekonomskog i političkog nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Svjetski dan žena iz ruralnih područja obilježava se svake godine 15. listopada. Inicijalna ideja o njegovom obilježavanju datira iz 1995. godine i 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, a sam međunarodni dan formalno je utemeljen 2007. godine UN-ovom Rezolucijom 62/136, s ciljem skretanja pozornosti te unapređenja položaja žena u ruralnim područjima.


Fotogalerija