Zagorje
Bajka na dlanu

U Svetom Križu Začretju otvoren dograđeni dječji vrtić

Datum objave: 17. listopada 2024.

Župan Željko Kolar je 16. listopada 2024. godine sudjelovao na svečanosti otvorenja dograđenog dječjeg vrtića u Svetom Križu Začretju. Dogradnjom vrtića dobile su se dodatne dvije odgojne skupine tako da se kapacitet povećao na 7 skupina i to na dvije jasličke i pet skupina vrtićke dobi.

„Vodstvo Općine je u vrlo kratko vrijeme reagiralo na nove potrebe. ‘Baka servis’ je danas sve rjeđi, sve je manji broj ljudi na Zavodu za zapošljavanje, stoga je jedina opcija da se djecu upisuje u vrtiće. Ono što treba napraviti u bliskoj budućnosti je da plaće odgojiteljica i odgojitelja u vrtićima država preuzme na sebe jer se tu radi o odgojno-obrazovnim ustanovama. Ako se mogu naći sredstva za plaće učitelje i profesore, onda se treba naći i za odgojitelje. Održavanje vrtića i sve ostalo što je potrebno za njihovo funkcioniranje bi bilo na trošak jedinica lokalne samouprave“, poručio je župan Kolar te ravnateljici vrtića Martini Jakuš uručio donaciju tradicionalnih dječjih drvenih igračaka za začretske mališane.

Vrijednost ove dvije faze iznosila je oko 2,9 milijuna eura, ali početkom iduće godine krenuti će se i u treću, završnu, fazu, jer se potrebe za kapacitetima na području općine Sveti Križ Začretje i dalje velike. „Završetkom ove druge faze upisali smo novih 30-ak djece i ono što nas istovremeno i veseli i žalosti je to da je još ostalo djece koju nismo mogli primiti niti završetkom dogradnje. A veseli nas jer je to pokazatelj da se populacija u našoj općini povećava. U ovom trenu naš vrtić polazi 130 djece, a u trećoj fazi izgraditi ćemo još dva objekta za dvije vrtićke skupine kako bi sva naša djeca, s područja naše općine, dobila svoje mjesto u vrtiću“, najavio je načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Djelatnice vrtića su u programu otvorenja priredile predstavu Crvenkapica. Također su nastupili mali Cvrkutići te skupina Pčelice.Novi dio vrtića blagoslovio je začretski župnik vlč. Vladimir Drnetić.


Fotogalerija