Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. kolovoza 2011.

REPUBLIKA HRVATSKA
KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA
          ŽUPAN
KLASA: 602-03/11-01/48
URBROJ: 2140/01-02-11-3
Krapina, 09. kolovoza 2011.

Na temelju članka 32. st. 1. Statuta Krapinsko – zagorske županije («Službeni glasnik Krapinsko – zagorske županije» broj 13/01., 5/06., i 11/06 – pročišćeni tekst i 14/09), Župan Krapinsko – zagorske županije d o n o s i

O D L U K U
o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije u školskoj godini 2011/2012.

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.
Ovom Odlukom utvrđuju se kriteriji i način sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije u školskoj godini 2011/2012.

Članak 2.
Prijevozom učenika srednjih škola Krapinsko – zagorske županije, u smislu ove Odluke, smatra se putnički javni linijski prijevoz na odobrenim linijama prijevoznika u autobusnom i željezničkom prometu, odnosno drugi organizirani putnički prijevoz odobren od nadležnog tijela, od mjesta prebivališta do mjesta školovanja (u daljnjem tekstu: prijevoz učenika).

II. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Članak 3.
Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola koji ispunjavaju sljedeće uvjete:
– da je njihovo prebivalište na području Krapinsko-zagorske županije,
– da su redovno upisani u srednju školu na području Republike Hrvatske,  
– da im  je udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta školovanja 5 i više kilometara
– da svakodnevno putuju od mjesta prebivališta u školu ili na redovitu učeničku praksu, sredstvima
redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza (autobus i vlak), odnosno iznimno drugim
oblikom prijevoza, na područjima gdje nema odgovarajućeg javnog prijevoza.  
O izuzecima iz stavka 1. alineji 4. odlučuje župan, prema prijedlogu danom od strane HGK Županijske komore Krapina – Strukovne grupe putničkog prometa i  Sekcije linijskog prijevoza HOK Krapinsko-zagorske županije.  

III. SUFINANCIRANJE

Članak 4.
Sufinanciranje troškova prijevoza učenika utvrđuje se prema zoni i postotku iznosa cijene mjesečne učeničke karte za odgovarajuće relacije na kojima učenici koriste uslugu javnog autobusnog prijevoza za vrijeme trajanja nastave i stručne prakse i to:
1. zona: 1-8 kilometara……….cijena mjesečne karte: 330 kuna….subvencija 10%;
2. zona: 8,1 – 19 kilometara….cijena mjesečne karte: 530 kuna….subvencija  15%;
3. zona: 19 kilometara i više…cijena mjesečne karte: 630 kuna….subvencija  20%; S prijevoznicima koji će vršiti prijevoz učenika sklopiti će se ugovor pod uvjetom da će cijena mjesečne karte za školsku godinu 2011/12. biti izražena prema uvjetima iz prethodnog stavka. Izuzetak od tog načina sufinanciranja jest prijevoz učenika željezničkim prijevozom po jedinstvenoj željezničkoj tarifi i Županija će taj prijevoz sufinancirati s 20% cijene mjesečnih karata.
Učenicima će se u mjesecima kad je broj nastavnih dana deset ili manje, izdati polumjesečne karte s cijenom umanjenoj za pola, u skladu s zonama i cijenama u 1. stavku ovog članka.
Ako učenik putuje željezničkim i autobusnim prijevozom do škole na način da je željeznička relacija manja od 5 km, ima pravo na subvencionirani prijevoz Županije u iznosu od  20 % izuzetno i za vlak .
Učeniku kojem je mjesto prebivališta od mjesta školovanja udaljeno preko 5 kilometara, te nema mogućnost korištenja javnog linijskog prijevoza, odnosno drugog organiziranog putničkog prijevoza odobrenog od nadležnog tijela, a u školu se na udaljenosti preko 5 km prevozi vlastitim prijevozom jer nema nikakve druge alternative, ima pravo na subvenciju prema zoni i postotku sukladno stavku 1. ovog članka, a na zahtjev roditelja, staratelja ili skrbnika.

IV. PROVEDBENE ODREDBE   

Članak 5.
Sufinanciranje troškova prijevoza temeljem ove Odluke ostvaruje učenik pri kupnji mjesečne učeničke karte kod javnog prijevoznika, uz predočenje potvrde škole o upisanom razredu u školskoj godini 2011/2012.

Članak 6.
Popis učenika koji ostvaruju pravo na sufinanciranje troškova prijevoza temeljem izdanih potvrda, a na osnovu ove Odluke, sastavlja srednja škola.  
Potvrda iz st. 1. treba sadržavati sljedeće podatke:
– ime i prezime učenika,
– školu i razred koju pohađa,
– relaciju sa brojem km na kojoj se prevozi,   
– naziv prijevoznika koji će vršiti prijevoz.

Članak 7.
Način obračuna, rokove i način plaćanja iznosa sufinanciranja troškova prijevoza učenika uređujuŽupanija i prijevoznik ugovorom.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 8.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u „Službenom glasniku Krapinsko-zagorske županije“, a primjenjuje se od početka školske godine 2011/2012., odnosno od 05. rujna 2011. godine.

 

                                                                                                               ŽUPAN

                                                                                                mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić