Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. siječnja 2011.

Ž U P A N

KLASA: 953-02/10-01/01
URBROJ: 2140/01-02-11-20
Krapina, 20. siječanj 2011.

 

GRADOVIMA I OPĆINAMA

– svima-

n/p gradonačelnika i općinskih načelnika

 

 PREDMET: Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, informacije

                 – daju se

 

Poštovani,

ovim putem obraćam se kako bi Vas obavijestio i iznio Vam određene informacije vezane za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (dalje u tekstu: Popis) te radnjama koje će trebati poduzeti Gradovi i Općine kao i Županija.

Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj provest će se u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011. godine, prema stanju na dan 31. ožujka 2011. godine u 24 sata, što se smatra kritičnim trenutkom Popisa.

Radi pripreme, organizacije i provedbe Popisa 2011. u Krapinsko – zagorskoj županiji do sada su obavljene slijedeće radnje:

– osnovano je Županijsko popisno povjerenstvo za područje Županije,

– osnovano je šest Ispostava za provedbu Popisa u sa sjedištem u gradovima Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar za područje gravitirajućih Gradova i Općina,

– imenovani su članovi Popisnih povjerenstava Ispostava.

Županijsko popisno povjerenstvo dužno je najkasnije do 31. siječnja 2011. godine osnovati popisne centre i imenovati voditelje tih popisnih centara.

Za područje svakog Grada i Općine s područja Krapinsko-zagorske županije osnovat će se jedan Popisni centar.

Popisnim centrom upravlja voditelj kojeg imenuje Županijsko popisno povjerenstvo na prijedlog Popisnog povjerenstva Ispostave na čijem području se osniva popisni centar.

Na voditelju Popisnog centra velika je odgovornost s obzirom da Popisni centar mora omogućiti popisivačima i kontrolorima uspješno obavljanje poslova. Za to je, osim prostornih uvjeta, potrebna atmosfera sigurnosti i organiziranosti. U Popisnom centru rješavat će se i eventualni problemi s građanima kod popisivanja i slično. Popisni centar na svom području mora vladati situacijom i imati uvid u stanje Popisa.

Želim Vam još skrenuti pozornost i navesti koji se poslovi sukladno Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine («Narodne novine» broj 92/10., dalje: Zakon) obavljaju u Popisnim centrima:

– poduka popisivača,

– preuzimanje popisnih obrazaca i ostaloga popisnog materijala od Povjerenstava ispostava,

– raspoređivanje popisivača po popisnim krugovima,

– sastanci kontrolora s popisivačima,

– dežurstva za popisivanje prema članku 9. stavku 2. Zakona,

– kontrola popisne građe,

– zaprimanje popisne građe od popisivača,

– izrada prvih rezultata Popisa za područje popisnog centra prema uputama Državnog zavoda za statistiku,

– ostali poslovi u vezi s Popisom.

Na kraju želim još navesti da se u Gradovima i Općinama nakon osnivanja Popisnih centara mogu zaprimati prijave građana s njihovog područja, a koji su zainteresirani za sudjelovanje u Popisu kao popisivači, s time da će biti dužni proći pisano testiranje, a prednost će imati nezaposleni i studenti.

Detaljne obavijesti o vremenu testiranja biti će pravovremeno objavljene putem medija, ostalih sredstava javnog oglašavanja te na web stranici Krapinsko-zagorske županije www.kzz.hr.

 

S poštovanjem,

 

Ž U P A N
mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić