Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. ožujka 2011.

Župan krapinsko-zagorski, Siniša Hajdaš Dončić, istaknuo je da je cilj ovog projekta ostvarenje ušteda energije od najmanje 20 posto i izrazio uvjerenje da će se taj cilj i dostići. „U škole će se investirati na području čak 17 gradova i općina, u ukupno 17 osnovnih i 3 srednje škole, a najveće investicije izvršit će se u Zlataru gdje će biti uloženo milijun i 700 tisuća kuna u Osnovnu školu u Zlataru, Osnovnu školu u Belcu, te Područnu školu u Donjoj Batini“ – istaknuo je župan Hajdaš Dončić. Župan je pozvao i zagorske tvrtke da se javljaju na javne natječaje koji će biti raspisivani po fazama provedbe ovog projekta i izrazio uvjerenje kako će od ove 10-milijunske investicije i zagorskog gospodarstvo imati izražene koristi.

Zamjenici župana, Sonja Borovčak i Anđelko Ferek – Jambrek, zaključili su kako je riječ o investiciji koja će svakako biti ogledan primjer i za druge županije u Hrvatskoj, posebno imajući u vidu kako je edukacija i obrazovanje temelj svakog zdravog gospodarstva.

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije, istaknuo je kako je riječ o prvoj hrvatskoj županiji koja je prepoznala energetsku učinkovitost te istaknuo Krapinsko-zagorsku županiju kao kvalitetan primjer sustavnog pristupa upravljanja vlastitim resursima. Ravnatelj Domac izrazio je uvjerenje kako će, uz financijske benefite, koristi svakako imati i učenici te djelatnici škola koje su uključene u ovaj ambiciozan projekt.

 

Investicije u obnovu  vanjske stolarije i fasada školskih zgrada te rekonstrukciju krovišta i toplinskih izolacija dugoročno će doprinijeti značajnim novčanim uštedama na energiji. Provedba Projekta, inače jedinstvenog u Hrvatskoj u području energetske učinkovitosti, ima važnu edukativnu razinu, u  njega su uključeni i učenici i zaposlenici škola. Sudjeluju i općine i gradovi u KZŽ, a Europska investicijska banka će po realizaciji Projekta i postizanja 20 posto ušteda na energiji, Projekt stimulirati s 15 posto bespovratnih sredstava.