Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. rujna 2021.

Na Trgu bana Jelačića je 70 izlagača predstavilo zvukove i mirise zagorske tradicije, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. U ponudi je, među ostalim, bilo bučino ulje, med i medenjaci, zagorski mlinci, zagorski štrukli, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, licitari i tradicijske igračke.  U sklopu manifestacije organizirane su cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program.

Manifestaciju su u subotu, 18. rujna, obišli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović i saborska zastupnica Sandra Benčić kao izaslanica gradonačelnika Grad Zagreba Tomislava Tomaševića. „Zagrepčanke i Zagrepčani naši su najbrojniji gosti, a mi u Zagorju uvijek pokušavamo dodatnom ponudom zadržati postojeće goste i dobiti neke nove. Ova manifestacija nam je izuzetno bitna i zbog suradnje Grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije na raznim područjima“– rekao je župan Kolar, dodavši da se razgovara o novom ITU mehanizmu Aglomeracije grada Zagreba, o integriranom prijevozu, o tome kako se što bolje pripremiti za novu financijsku omotnicu i Mehanizam za oporavak i otpornost. „Momentalno je u samom jeku i zajednička kampanja TZ Grada Zagreba i KZŽ, čiji je cilj da za jedan dan povećamo broj noćenja u Zagrebu i KZŽ, odnosno zajedničkim nastupom ostvarimo skok sa 2,7 dana na 3,7 dana. Vjerujem da će kampanja koju radimo pokazati da smo na dobrom pragu i da ćemo se sljedećim kampanjama približiti tom cilju“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Kolar.

Mi smo upoznati s time što Zagorje nudi, ali kad sve to vidite na jednom mjestu, srce i duša vam se otvori i jako ste ponosni na Zagorje, na vrijedne i radišne ljude. Mislim da bi i češće trebalo ovakve stvari organizirati u Zagrebu. Nije čudno što Zagorje velikim koracima ide naprijed i razvija se. Dakako da mislim da će se to tako i nastaviti, a svi oni koji to trebaju pomoći kroz politiku – vjerujem da će biti na visini zadatka i osigurati ljudima uvjete za rad i razvoj“ – kazao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

Želim poručiti svim Zagorcima i Zagorkama da je ovo i njihov grad i da će to uvijek biti, da će ovdje uvijek naći mjesto za prezentaciju i prodaju svojih proizvoda, ali isto tako i za razmjenu koja je užasno važna da se događa između Zagreba i Zagorja. Mi kao Grad želimo pokrenuti novi ciklus zelene javne nabave, cilj nam je da uvodimo zelenu javnu nabavu u vrtiće, škole, sve javne ustanove, dakle nabavljanje hrane sa lokala, a taj lokal je nama iz Zagorja odnosno jedan širi krug oko Zagreba. Mali OPG – ovi mogli bi tako naći tržište na koje inače nemaju pristupa, a s druge strane našim građanima bismo omogućili da uživaju u ovim kvalitetnim proizvodima“ – istaknula je saborska zastupnica Sandra Benčić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Na Trgu bana Josipa Jelačića je zajedno sa zagorskim izlagačima u petak, 17. rujna, bila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je pozvala sve Zagrepčane, Zagrepčanke i njihove goste da posjete manifestaciju. „Zagrepčanke i Zagrepčani vole zagorske proizvode, vole Zagorje, vole doći u Zagorje i vole sve ono što Zagorje nudi širokih ruku. Došli smo 12. puta na zagrebački trg i nadam se da će prodaja biti dobra. Dođite na Trg bana Jelačića, a dođite nam i u Zagorje, jer sve što vidite ovdje doživjet ćete u punoj punini u našem Zagorju. Dobrodošli!“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.


Fotogalerija