Zagorje
Bajka na dlanu

80 obljetnica osnivanja NOO za kotar Pregradu: Održano predavanje dr. sc. Filipa Škiljana o Hrvatskom zagorju u 2. svjetskom ratu

Datum objave: 9. studenoga 2023.

U galeriji Muzeja grada Pregrade u četvrtak 9. studenog 2023. održano je predavanje dr. sc. Filipa Škiljana “Hrvatsko zagorje u Drugom svjetskom ratu s posebnim osvrtom na kotar Pregradu”, kojemu je prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek.

Predavanje je održano u sklopu obilježavanja 80. obljetnice osnivanja Narodnooslobodilačkog odbora za kotar Pregradu, koji je osnovan 10. studenoga 1943. u Gorjakovu.

Upravo su članovi NOO imali zadaću voditi brigu o svim potrebama naroda, slobodi i socijalnoj pravdi, zbog čega se osnutak ovog odbora može ujedno smatrati i zametkom općine Pregrada.

U svom predavanju ovaj mladi hrvatski povjesničar, znanstveni savjetnik s Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu, opisao je vrlo složene procese političkog opredjeljivanja u Hrvatskom zagorju za vrijeme Drugog svjetskog rata, koje je istražio u svojoj doktorskoj disertaciji, a koji se odnose na njemačku okupaciju, funkcioniranje ustaške države, djelovanje i ponašanje domobranskih snaga te jačanje, padove i uspone partizanskog komunističkog pokreta. Znanstvenik je posebni naglasak dao na iskaze preživjelih svjedoka na svim stranama političkog i vojnog spektra.

Predavanju je bio nazočan i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Pregrade, ujedno i predsjednica MO Gorjakovo Davorka Filipčić.

 


Fotogalerija