Zagorje
Bajka na dlanu

Dan Općine Marija Bistrica – završena PŠ Laz, u iščekivanju nastavka brze ceste i nove škole

Datum objave: 17. srpnja 2023.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Marija Bistrica je u 14. srpnja 2023. godine, u tamošnjem Domu kulture održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na Svečanoj sjednici bio je i župan Željko Kolar, koji je svim stanovnicima Marije Bistrice čestitao Dan Općine i Dan Župe. „Sjećam se prve svečane sjednice Općinskog vijeća kada sam Teodoru i Josipu rekao izabrali ste najteži mogući put, ali je on ispravan. A to je odmah jasno postaviti viziju razvoja općine i javno reći mještanima, bez fige u džepu, kuda želite ići. Naravno da čovjek nikada u životu ne može postići sve ono što želi, ali iz današnjih izlaganja je jasno kako su za Mariju Bistricu ključne dvije stvari. Prije tri i pol godine otvorili smo brzu cestu do Zlatar Bistrice i možemo reći da je to vrijeme koje nismo dobro iskoristili. Premijeru Plenkoviću, molimo Vas da ubrzamo taj proces i da brza cesta konačno dođe do Marije Bistrice. I dok zajednički ne izgradimo novu školu, mi ćemo ove godine krenuti u energetsku obnovu nove škole. Završili smo gradnju nove zgrade Područne škole Laz, što je pravi primjer da možemo biti uspješni kada zajednički radimo“ – poručio je župan Kolar.

Sjednica je počela izvedbom Lijepe naše od strane Klape Bistrice te su, nakon prikazana filma o posljednjih 30 godina Općine Marija Bistrica, okupljene pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek i načelnik Josip Milički. Okupljene su pozdravili i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, nakon čega je uslijedio pozdravni govor premijera Andreja Plenkovića.

„Unatoč brojnim krizama, od korone do potresa pa i energetske krize realizirali ste brojne projekte. Ono što mi je posebno drago je to što je Marija Bistrica jedan od najboljih primjera korištenja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnov“u – kazao je premjer Plenković te prenio riječi ministra Butkovića kako se u najskorijem mogućem roku ulazi u završetak konačnih kilometara brze ceste. „Mi ćemo nastojati koliko god možemo, kao što radimo diljem Hrvatske za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, to i konkretno i učiniti. I kroz projekt Sjever koji je izrazito važan za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Tu ima niz projekata koje ste kandidirali kao Županija i kao gradovi i općine. I mi ćemo ćemo, kroz politiku multiresorne koordinacije, nastojati pronalaziti sredstva za razvoj Hrvatskoga Zagorja, Krapinsko-zagorske županije i naravno pritom posebno voditi računa o Mariji Bistrici“ – kazao je premijer Plenković

Među brojnim okupljenima bio je i ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državi tajnik Zdravko Tušek, saborski zastupnici Zoran Gregurević i Siniša Jenkač, sadašnji i bivši rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matoševć i Zlatko Koren, pročelnica županijskog Upravnog odjela za europske fondove i javnu nabavu Vlatka Mlakar.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljena su i priznanja općine. Najviše priznanje Općine Marija Bistrica, koje je dodijeljeno tek treći puta u 30 godina, Povelju počasnog građanina dobio je Branimir Bilić za izniman trud i nesebičnu pomoć za cjelokupni razvoj Marije Bistrice.

Priznanja Općine dobili su  Dječji vrtić ”Pušlek’ uz 45. obljetnicu, Stjepan Dijanić za nesebičnu pomoć u organizaciji i provođenju manifestacija, Jasna Milički za dugogodišnjim izvrsni rad i postignuća i Dina Katnić, učiteljica klavira i korepeticije čiji učenici s lakoćom upisuju i nastavljaju svoje glazbeno obrazovanje. Zahvalnice Općine dobili su Sven Plečko i Ranko Miholić za pomoć u organizaciji ”Traila za dušu i tijele Mirko Fulir”, Anita Sabolek, Teresa Szymanska Čutura, Snježana Tušek, Jasminka Šuštić i Ivana Trampuš Ljubek zbog iznimnog truda oko pacijenata tijekom pandemije, zatim Udruga ”Hrvatska žena” Marija Bistrica, za 25 godina aktivnog rada i očuvanja kulturne baštine svoga kraja, te Klapa ”Bistrica”, Udruga kuburaša ”Marija Bistrica” i Udruga umirovljenika  ”Marija Bistrica”, uz 20.-te obljetnice.

I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 150 eura nagrađeni su učenici koji su tijekom školovanja postigli najviše uspjeha na različitim poljima i tako dali najveći doprinos ugledu škole i mjesta Marija Bistrica. To su Juraj Galoić, Matej Pucko i Paulina Švaljek.

U glazbenoj pauzi nastupio je Zlatko Hanžek na tamburici uz klavirsku pratnju Dine Katnić.

U prostoru Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica uz proslavu 30. obljetnice Općine Marija Bistrica, postavljena je prigodna izložba fotografija ”Marija Bistrica nekad i sad” – Foto videa ”Klik” iz Marije Bistrice. Izložba je otvorena prije svečane sjednice Općinskog vijeća.

 


Fotogalerija