Zagorje
Bajka na dlanu

Do 5. studenoga otvoren Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu

Datum objave: 25. listopada 2023.

Krapinsko-zagorska županija raspisala je Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu koji je otvoren do 5. studenoga 2023., najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 25. listopada 2023. u Uredu župana.

Župan Željko Kolar istaknuo je važnost kulture u identitetu naroda. “Neizmjeran je doprinos Zagorki i Zagoraca kroz povijest u razvoju kulture u Republici Hrvatskoj, u kiparstvu, slikarstvu, književnosti, glazbi i drugim područjima. Narod bez kulture i jezika nema identiteta, a to je osnova da imamo svoju državu. Hvala svim djelatnicima u kulturi, profesionalcima, udrugama, jedinicama lokalne samouprave i pojedincima na svemu što rade za razvoj kulture i očuvanje kulturne baštine Hrvatsko zagorja”, rekao je župan Kolar te istaknuo kako Kulturno vijeće svake godine ima vrlo težak zadatak, a to je među stotinama prijavljenih projekata odabrati one najbolje koji će se financirati. Također je pozvao sve prijavitelje da dobro pročitaju upute, da se jave nadležnom upravnom odjelu ako im je potrebno dodatno pojašnjenje te provjere svoje prijave prije slanja, kako bi svakako zadovoljili administrativne uvjete javnog poziva.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako Krapinsko-zagorska županija za kulturu izdvaja oko 500 tisuća eura, a najvećim dijelom riječ je o financiranju kroz navedeni javni poziv. “Nastojimo naglasiti da nam je kultura bitna jer upravo kultura i sve sastavnice u tom području čine identitet jednog naroda. Važno nam je u javnom pozivu imati mnogobrojnu lepezu prijavitelja s brojnim projektima iz različitih područja kulturnih djelatnosti koje obogaćuju kulturni i društveni život u županiji”, poručila je zamjenica župana te napomenula kako je javni poziv ove godine objavljen dva mjeseca ranije te da su pripremljeni novi, pojednostavljeni obrasci kako bi prijaviteljima omogućili da što bolje opišu svoje projekte.

Sredstva se dodjeljuju kroz devet prioritetnih područja: djelatnost zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom, arhivska djelatnost, izdavačka djelatnost, muzejsko-galerijska djelatnost, knjižnična djelatnost, manifestacije u kulturi, djelatnost i rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, programi urbane kulture i kulture mladih, međunarodna kulturna suradnja i mobilnost, a za sve zainteresirane prijavitelje u Poslovno-tehnološkom inkubatoru danas se održava i radionica u 17 sati.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić-Slovenec istaknula je kako pravo podnošenja prijava na Javni poziv imaju ustanove u kulturi, udruge, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, vjerske zajednice, jedinice lokalne samouprave te druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju kulturne djelatnosti. “Prijavitelj na javni poziv može prijaviti najviše dva programa/projekta. Najmanji iznos koji se može dodijeliti je 400,00 eura, dok se maksimalno može dodijeliti od 3,500 eura do 27 tisuća eura, ovisno o prioritetnom području prijave. Financiraju se programi čija provedba traje kroz 12 mjeseci. Moguće je prijaviti cijeli program odnosno projekt koji će se realizirati u tom razdoblju ili fazu programa koja se provodi kroz 2024. godinu”, naglasila je pročelnica Mirjana Smičić-Slovenec te dodala kako se sve upute mogu pronaći na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

Prijave se dostavljaju putem isključivo u elektroničkom obliku, putem online servisa e-prijava.

Stručno vrednovanje prihvatljivih prijava koje ispunjavaju uvjete Javnog poziva provodi Kulturno vijeće Krapinsko-zagorske županije, koje izrađuje prijedlog s popisom programa i projekata preporučenih za financiranje s predloženim iznosom financijske potpore, a odluku o dodjeli financijskih sredstava donosi župan.

Na konferenciji za medije bio je i predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije Davor Špoljar. “Pred nama je svake godine teška zadaća da ocjenjujemo kvalitetu svih pristiglih programa i projekata. Pozivam sve potencijalne prijavitelje da svakako obrate pozornost na kriterije za ocjenjivanje koji su također dostupni na internetskoj stranici, da u programima i projektima budu kreativni i inovativni, da uključe volontere i stvaraju partnerstva te da na obostrano zadovoljstvo dobijemo vrijedne projekte koji će doprinijeti razvoju kulture u Krapinsko-zagorskoj županiji”, rekao je predsjednik Kulturnog vijeća Davor Špoljar te iskoristio priliku kako bi pozvao sve potencijalne prijavitelje da iskoriste priliku i pokušaju osigurati financiranje svojih projekata.

 

 

 


Fotogalerija