Zagorje
Bajka na dlanu

Edukacije u srednjim školama u sklopu rezolucije „Sigurno mjesto za žene“

Datum objave: 17. travnja 2024.

Zamjenica župana Jasna Petek je 15. travnja 2024. godine u Srednjoj školi Oroslavje prisustvovala edukaciji koja se u zagorskim srednjim školama provode u sklopu europske rezolucije „Sigurno mjesto za žene“. „Naša županija već niz godina provodi različite aktivnosti koje su  prvenstveno namijenjene ženama i žrtvama obiteljskog nasilja, kao i razne edukativne i preventivne aktivnosti namijenjene čitavoj našoj zajednici. Smatramo da je izuzetno važno da mlade educiramo o rodnoj ravnopravnosti i informiramo o predrasudama kojima smo svi ponekad skloni te smo stoga i organizirali održavanje ovih radionica“, podsjetila je zamjenica župana Jasna Petek te zahvalila predavačici Dunji Bonacci Skenderović.

Edukacije su do danas održane i u Srednjoj školi Krapina te Srednjoj školi Konjščina, dok će se u narednom razdoblju održati i u drugim srednjim školama Krapinsko-zagorske županije. Učenike i učenice kroz njih educira kroz interaktivan pristup, s ciljem davanja odgovora na najvažnija pitanja vezana uz nasilje nad ženama te mitove i predrasude vezane uz njih. Glavno područje rada predavačice Dunja Bonacci Skenderović je upravo rodna ravnopravnost i suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama.

Edukaciji je također prisustvovao gradonačelnik Pregrade i predstavnik u Odboru regija EU Marko Vešligaj, koji je podsjetio da se radi o rezoluciji europskih socijalista u Odboru regija kojom se lokalne vlasti pozivaju da svoje gradove i regije proglase sigurnim prostorom za žene.

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županija je 28. lipnja 2023. godine na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a jednoglasno usvojila zaključak o proglašenju Krapinsko-zagorske županije Sigurnim mjestom za žene. Ovime se obvezala da će još jače i snažnije provoditi aktivnosti podrške ženama i žrtvama obiteljskog nasilja te osvješćivati, informirati i educirati cijelu zajednicu o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji. Rezoluciju su u Hrvatskoj do sada prihvatili i Međimurska županija, Zagreb i Rijeka te veći broj gradova i općina iz Krapinsko-zagorske županije: Grad Donja Stubica, Grad Klanjec, Grad Oroslavje, Grad Pregrada, Grad Zabok, Grad Zlatar, Općina Đurmanec, Općina Gornja Stubica, Općina Hrašćina, Općina Konjščina, Općina Kraljevec na Sutli, Općina Krapinske Toplice, Općina Kumrovec, Općina Mače, Općina Radoboj, Općina Stubičke Toplice i Općina Tuhelj.

Edukaciju su u Srednjoj školi Oroslavje pratili i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Tuđa.


Fotogalerija