Zagorje
Bajka na dlanu

Financijska potpora KZŽ za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Datum objave: 30. lipnja 2023.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i potpisali su, 23. lipnja 2023., ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Tom prigodom krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je: „Vjerujem da ćemo nakon odluke Izvršnog odbora, koju smo donijeli u Osijeku, tijekom godine potpisati okvirni sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, a nakon toga će svaka županija pojedinačno potpisati ovakav ugovor kakav smo mi danas potpisali, kao što je rekla Jasna Vojnić, s određenim financijskim iznosom koji će dati sigurnost i veću širinu i na neki način obuhvat aktivnosti koje će moći provoditi Hrvatsko nacionalno vijeće“, istaknuo je župan Kolar.

Od sljedeće školske godine Krapinsko-zagorska županija dodijelit će i četiri stipendije – dvije studentske te dvije učeničke za pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji. „Vjerujem da će taj primjer popratiti i moji ostali kolege i da ćemo u vrlo kratkom roku osigurati i omogućiti da HNV dodijeli na godišnjoj razini 40-ak stipendija i siguran sam da će to biti još jedan važan iskorak u njihovom radu“, rekao je župan Željko Kolar.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić rekla je kako bez podrške i pomoći Republike Hrvatske, Vlade RH, županija, pojedinaca, gradova i općina Vijeće ne bi moglo funkcionirati kao krovna institucija te ujedno zahvalila županu Kolaru.


Fotogalerija