Zagorje
Bajka na dlanu

Fond solidarnosti EU: ŽUC KZŽ sanirao 59,8 km cesta, 11 klizišta i 9 propusta u vrijednosti 10,1 milijuna eura

Datum objave: 30. kolovoza 2023.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini u srijedu, 30. kolovoza 2023. održana je konferencija za medije na temu izvršenih radova na obnovi infrastrukture na županijskim i lokalnim cestama. Riječ je aktivnostima provedenima u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije, financiranima kroz Fond solidarnosti Europske unije.

Kroz navedene operacije ukupno je sanirano 11 klizišta, devet propusta i 59,8 kilometara županijskih cesta. Ukupna vrijednost svih radova iznosi 10,1 milijuna eura, od toga bespovratna sredstva Fonda solidarnosti EU iznose 9,7 milijuna eura, dok je ostatak financiran sredstvima županijskog proračuna.

Župan Željko Kolar tom je prilikom zahvalio svim stanovnicima Krapinsko-zagorske županije na strpljivosti, izvođačima radova koji su u zadanom roku izvršili radove, ravnatelju Stjepanu Sirovcu i zaposlenicima Županijske uprave za ceste KZŽ, kao i Zagorskoj razvojnoj agenciji i županijskom upravnom odjelu za javnu nabavu i EU fondove i pročelnici Vlatki Mlakar koja je bila voditeljica provedbenog tijela na odrađenom poslu.

“Vidljivo je da smo u vrlo kratkom vremenu odradili veliki i zahtjevan posao, koji nije rađen u normalnim okolnostima. Istovremeno je bilo otvoreno puno gradilišta, a imali smo tridesetak kišnih dana. U svakom drugom natječaju to bi bio zahtjev za produženje roka, a ovdje to nije bila mogućnost”, rekao je župan Kolar te dodao kako je radovima u sklopu sanacije štete od zagrebačkog potresa, gdje je Krapinsko-zagorska županija bila provedbeno tijelo, u prvobitno stanje vraćeno 168 kilometara cesta. “Tim brojkama treba pridodati i radove na sanaciji infrastrukture u sklopu petrinjskog potresa, gdje je Ministarstvo gospodarstva bilo provedbeno tijelo. Sve što se napravilo, mora se vidjeti i osjetiti na kvaliteti i na sigurnosti prometa”, istaknuo je župan Kolar.

Detaljno izvješće provedenih aktivnosti, koje je vidljivo u tablicama niže i u priloženoj prezentaciji, predstavio je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec, naglasivši kako je tijekom 2021. i 2022. godine Županijska uprava za ceste prijavila 21 projekt za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu.

 

 

 

 

 

 

 


Fotogalerija