Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite

Datum objave: 31. prosinca 2021.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber istaknuo je kako prosjek broja novooboljelih u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika i dalje pada, no sve sporije. „Prosjek nam u proteklih 7 dana iznosi 361  Prošli je četvrtak bio 388, a tjedan dana prije 455.  Govoreći u apsolutnim brojkama u 7 smo dana imali 450 novooboljelog, a u istom intervalu tjedan dana prije – 484.  Gledano na jednoj manjoj razini, podaci su nešto lošiji – jučer smo izvijestili o 108 novooboljelih, u srijedu o 98 te u utorak o 99. To su redom najviše dnevne brojke u posljednja 2 tjedna“ – izvijestio je načelnik Stožera Skuliber te dodao kako dnevni prosjek hospitaliziranih COVID pozitivnih osoba na području Županije pada te da je u prošlom je tjednu bio 72, dok je tjedan dana prije iznosio 80.   „U tjedan dana pristiglo je 412 pozitivnih i 643 negativna nalaza, što daje udio pozitivnih od 39%. Ovo je, nakon 5 tjedana pada, drugi tjedan za redom kako nam raste udio pozitivnih“ – napomenuo je načelnik Skuliber.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da su trenutno u OB Zabok hospitalizirane 52 osobe, a 15 ih je na respiratoru. „Trenutno na hitnom prijemu 3 osobe čekaju prijem na covid odjel, a nije me baš ugodno iznenadila slika danas, kada sam vidio kolonu oko bolnice za testiranje, to me brine. U zadnja tri dana imamo blago povećanje i to je, vjerujem, posljedica praznika koji su iza nas. Očigledno da druženje više ljudi u zatvorenom nije dobro, to će se odraziti na broj zaraženih i hospitaliziranih. Moja poruka je – čuvajmo sebe i druge, ova dva dana provedimo u krugu najuže obitelji“ – rekao je  ravnatelj Vančina, pozivajući na oprez i zbog omikrona koji je puno zarazniji od varijante delte.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan istaknuo je da, što se ukupnog stanovništva tiče procijepljenost na razini 50,9 %, a što se odraslog stanovništva tiče  60,3 %.  „I dalje nastavljamo akciju cijepljenja, javite se svojim liječnicima ili Zavodu za javno zdravstvo od 8 do 14 sati svaki dan od ponedjeljka do subote“ – pozvao je Jadan, dodajući da se cijepljenje u Zavodu ne vrši na Novu godinu i 6. siječnja, no osobe koje se trebaju testirati, mogu to učini i u nedjelju i 6.1. od 8 do 11 sati.

Župan Željko Kolar je napomenuo da je Krapinsko-zagorska županija sa 60 % cijepljenih odraslih osoba 3 % ispod hrvatskog prosjeka. „Očigledno da u novu godinu krećemo s opasnošću novog soja i petog vala i vidimo u nekoliko dana da je u nekim županijama  rast zaraženih ogroman, a to je posljedica velikih okupljanja i male brojke procijepljenosti. Prije mjesec dana sam rekao da ako želimo mirne blagdane, trebamo doći na razinu ispod 50 zaraženih. No mi rastemo, jučer smo ponovno imali preko 100 zaraženih“– upozorio je župan Kolar, pozivajući sve ljude da se drže epidemioloških mjera.  „Imamo nekoliko dočeka nove godine, dozvole za organiziranje su dali lokalni stožeri, građani se moraju se pridržavati epidemioloških mjera i to ih molim, da se na dočeku pokušaju zabaviti u okvirima u kojima je to omogućeno“ – pozvao je župan Kolar te svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije poželio sretnu i uspješnu te prije svega zdravu 2022. godinu. „Ako ćemo držati epidemiološku situaciju pod kontrolom, imat ćemo bolje uvjete rada, manju opterećenost zdravstvenog sustava, a volio bih da s proljećem nema COVID odjela u OB Zabok, što bi značilo da je bolnica u punoj funkciji“ – poručio je župan Kolar.