Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za novinare i sastanak sa lokalnim stožerima civilne zaštite

Datum objave: 9. rujna 2020.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek naglasio je kako je situacija na području županije stabilna te izvijestio kako je županijski stožer danas održao sastanak sa stožerima općina i gradova sa svog područja na kojem se raspravljalo o epidemiji u proteklom razdoblju te planovima za razdoblje pred nama „Situacija u županiji je stabilna i dobra. U novim preporukama se sve više spominju lokalni stožeri, budući da više neće biti generalnih mjera za čitavo područje Hrvatske nego će se donositi mikroodluke za pojedine županije, općine i gradove. Mi ćemo donositi preporuke, a glavni stožer odluke“ – rekao je načelnik županijskog Stožera Ferek-Jambrek te podsjetio kako je Nacionalni stožer na prijedlog Stožera civilne zaštite KZŽ već donio dvije odluke i da su na terenu timovi za provođenje kontrole pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi. „Maska, higijena i razmak su obavezni. Ako se toga držimo bit će nam lakše na jesen i u zimu“ – poručio je načelnik Ferek-Jambrek

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordana Popijač Cesar kazala je kako je na području naše županije rast broja zaraženih stabilan, no bez ikakvog eksplozivnog rasta. „Vidljivo je da je broj kontakata oboljelih svakog dana sve veći. Prije nekoliko minuta javili su i o još jednoj zaraženoj osobi tako da danas imamo ukupno 50 aktivnih slučajeva zaraze. S obzirom na velik broj zdravstvenih radnika, dobra je situacija što u zdravstvenom sustavu i u domovima za starije nemamo nekakvih ispada odnosno većih izostanaka. Tu nam je situacija jako dobra i nadam se da će se tako i održati“ – rekla je dr. Popijač Cesar te ponovno naglasila: „Ljudi bi se jednakih mjera trebali pridržavati kod kuće i na poslu. Samo ove jednostavne, a opet učinkovite mjere mogu nas na neki način usmjeriti u nekakav postepeni rast novooboljelih koji očekujemo na jesen, odnosno zimi, s obzirom na gripu i druge respiratorne probleme nećemo biti pošteđeni, ali ako će biti ovakav trend, možemo se s time nositi“ – rekla je dr. Popijač Cesar, otkrivši kako veći broj oboljelih na području županije ima blažu kliničku sliku, dok je petero oboljelih s težom kliničkom slikom hospitalizirano te da se sve više pojavljuju i slučajevi oboljevanja i u radnom okruženju.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula zahvalio je načelnicima lokalnih stožera na dobroj suradnji i još jednom upozorio da svi moraju biti odgovorni i držati se mjera. „Svo stožeri su aktivni i oni obavljaju nadzor i provode mjere za provođenje gospodarskih i drugih aktivnosti. Dali smo uputu načelnicima lokalnih stožera da ciljano na kvalitetan način obavljaju nadzore, o čemu su obavezni formirati zapisnike. Imali smo do sada prijavljenih oko 70 okupljanja više od 100 stanovnika, u nadzor ide inspektor civilne zaštite i službenik policije, nadziru se ugostiteljski objekti i noćni klubovi i izdaju upozorenja ukoliko je potrebno, a zadnje vrijeme smo poslali dopise i prema državnom inspektoratu, što se tiče kršenja radnog vremena tih objekata“ – rekao je voditelj Cigula.

Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite KZŽ Jasna Petek osvrnula se na početak školske godine. „Prema planu, većina škola ide prema modelu A, znači djeca su u školama na nastavi. Škole su nam promijenile smjene, 70 – ak posto je u dvije smjene, a škole u jednoj smjeni imaju prostornih mogućnosti da mogu osigurati sigurnu nastavu“ – rekla je zamjenica Petek, dodavši da je nastava krenula bez većih problema. „Molimo roditelje da ozbiljno shvate svoju obavezu mjerenja temperature djeci prije odlaska u školu, da apeliraju na svoju odraslu djecu i mlade da mjere temperaturu, to je važna epidemiološka mjera. Uputila bih apel svim odgojno – obrazovnim djelatnicima i svima u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi da budu odgovorni, kako na poslu tako i u privatnom životu. O tome ovisi sigurnost sustava i obrazovanja i zdravstva i socijalne skrbi“ – naglasila je zamjenica načelnika županijskog stožera, ujedno i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, ponovivši tri osnovna pravila – maske, socijalna distanca i osobna higijena odnosno dezinfekcija ruku.