Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. siječnja 2022.

Klanjcu i Konjščini potpisali su župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić. Ravnatelj Božić je istaknuo kako će ukupna ulaganja u zagorsku hitnu ove godine iznositi gotovo 6 milijuna kuna, od se 88 % odnosi na izvorna i decentraliziran sredstva same Županije.  „U 2021. imali smo 32.700 poziva prema broju 194, 24,700 obrađenih pacijenata, ukupno od čega 15.890 pacijenata putem intervencija, 1.870 intervencija vezano za COVID 19, 600 tisuća prijeđenih kilometara, a prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska k pacijentu je 16 minuta, što je unutar standarda suvremene hitne medicine – rekao je ravnatelj Božić te podsjetio kako su prošle godine nabavljena vozila za ispostave u Pregradi i Klanjcu , dok se ove godine ista nabava planira za Mariju Bistricu i Konjščinu.  „Sve naše ispostave imaju istu razinu opreme i voznog parka, istu kvalitetu vozila, svi djelatnici prolaze istu edukaciju, i na neki način postižemo da u županiju imamo razinu zdravstvene zaštite svagdje na istoj razini. Tome definitivno pridonosi ovo financiranje timova, čime dajemo jednaku mogućnost preživljavanja svim pacijentima na području županije“ – poručio je ravnatelj Božić

SUSTAV JE ODLIČNO POSLOŽEN – ZAŠTO GA MIJENJATI?

Župan Željko Kolar čestitao je ravnatelju i svim djelatnicima Zavoda na postignutim rezultatima i zahvalio na svemu što rade za zdravlje svih stanovnika Krapinsko-zagorske županije.  „Naša hitna je po svemu među prve tri u Hrvatskoj – i po kvaliteti kadrova i po organiziranosti i po  opremljenosti. Vrijeme prosječnog dolaska na mjesto nesreće od 16 minuta je i iznad EU prosjeka. Možemo se složiti da je ovaj sustav odlično posložen, odlično funkcionira i čista je enigma koji poriv i motiv stoji iza plana nadležnog ministra zdravstva Vilija Beroša da najavljenim novim zakonom o zdravstvu spoji sve županijske hitne u jednu nacionalnu. To je kao u nogometnoj momčadi – trener ne mijenja momčad koja dobro igra i pobjeđuje. Mi imamo momčad koja je sjajna, koja pobjeđuje i sad bi je trebalo mijenjati. Zašto?“ – upitao je župan Kolar te naglasio kako Ministarstvo nije iznijelo ni jedno suvislo obrazloženje za najavljeno spajanje. „Ministre, zašto bježite od razgovora sa županima koji upravljaju sa Zavodima za hitnu medicinu? Zašto ne dajete odgovor zbog čega ste krenuli u ovu avanturu?“ –  kazao je župan Kolar te pozvao ministra zdravstva Vilija Beroša da se javno izjasni zbog čega ne želi sjesti sa županima i obrazložiti svoj nacrt prijedloga zakona o zdravstvu.

PLANIRA SE GRADNJA NOVOG SREDIŠTA ZAVODA U KRAPINI

„Mi se ponašamo kao da će prevladati zdrav razum i da do tog spajanja odnosno ukidanja županijskih zavoda za hitnu medicinu nikada neće doći. Zbog toga već pripremamo naš Zavod za hitnu medicinu za prijavu za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju novog središta Zavoda u Krapini. Zavod će tako izaći iz prostora Doma zdravlja i njima ćemo omogućiti da se prošire i da uvedemo i neke nove ambulante koje sada u ambulanti u Domu zdravlja u Krapini nemamo, a mislimo da bi ih u budućnosti trebali imati. Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije za novo središte Zavoda za hitnu medicinu je oko 1,4 milijuna kuna, prema uvjetima natječaja, 90 posto je bespovratnih EU sredstava, a 10 posto su sredstva KZŽ. Predviđamo oko 2000 kvadrata korisnog prostora, što želimo pripremiti u idućih godinu i pol dana i zatim realizirati“ – najavio je župan Željko Kolar.

 

NOVA MREŽA HITNE SE ČEKA VEĆ 3 GODINE – NEOSTVARENA UŠTEDA 6 MILIJUNA KUNA

Župan Željko Kolar ovom je prilikom podsjetio i na Zakon donesen prije 3 godine prema kojem je Ministar zdravstva u roku od 6 mjeseci morao donijeti novu mrežu hitne. „Prošle su 3 godine, a ministar to nije napravio, a na moj zadnji upit je rekao da se to sad ne isplati raditi jer će sada raditi novi zakon pa će onda u njemu raditi novu mrežu hitne. Ili neće. Očigledno da za njega vrijede neka druga pravila. A mi na godišnjoj razini izdvajamo od 2,5 milijuna od 2017. pa do 2,8 milijuna kuna ove godine da bi imali punktove T1 u Klanjcu i Konjščini, kojima pokrivamo i Kumrovec, Zagorska Sela, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Hrašćinu i Budinščinu… U novom prijedlogu mreže koja je napravljena u ministarstvu, ali još nije donijeta, je predviđeno da ova dva punkta postanu timovi T1. Da je to na vrijeme napravljeno, nama bi u proračunu ostalo skoro 6 milijuna kuna i njih bi uložili u primarnu zdravstvenu zaštitu, u kupovinu novih medicinskih aparata ili uređenje naših zdravstvenih ustanova“ – naglasio je  župan Kolar.


Fotogalerija