Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. siječnja 2020.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je prošle godine u sve segmente obrazovanja uloženo 98 milijuna kuna, dok se ove godine planira iznos od čak 114 milijuna kuna, što je na razini od 46% županijskog proračuna.  „Nismo ulagali samo u zgrade, jednako bitno je da smo pratili edukaciju učitelja i profesora, posebnu pažnju posvećivali djeci s posebnim potrebama, kao i darovitima, a kroz sustav stipendiranja vodili smo opet brigu o nadarenima, o onima kojima bi socijalni status mogao ugoziti obrazovanje te oko deficitarnih zanimanja, koja treba cijeniti. Svako dijete koje je upisalo deficitarna zanimanja je dobilo stipendiju i pratimo ga do kraja školovanja“ – rekao je župan te kao dva ključna projekta izdvojio je Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i Znanstveno – edukacijski zabavni centar u Stubičkom Golubovcu. „To će promijeniti sliku obrazovnog sustava na području naše županije i pozicionirati nas kao regionalnog lidera u tim područjima“ – istaknuo je župan Kolar.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti  Jasna Petek istaknula je kako  kapitalna ulaganja u škole, odnosno višegodišnji projekti iznose ukupno 110.346.029 kuna. Završeni su projekti energetske obnove Zabok, Pregrada, OŠ Hum na Sutli i sporske dvorane OŠ Đurmanec, u ukupnom iznosu 33,7 milijuna kuna. U provedbi su projekti energetske obnove osnovnih škola Gornja Stubica, Kumrovec, Đurmanec, Konjščina, te srednjih škola Konjščina i Bedekovčina, u ukupnom iznsou 41 milijun kuna, kao i izgradnja školske sportske dvorane OŠ Zlatar Bistrica, PŠ Hrašćina i opremanje te dvorane, u ukupnom iznosu od 35,4 milijuna kuna.  „Što se tiče Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, projekt je prošle godine prijavljen na Ministarstvo znanosti i dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta investicije je nešto više od 35 milijuna kuna. Ono što je u tijeku je razmatranje prijave i za soft aktivnosti od 68 milijuna kuna prijavljenih na Ministarstvo turizma. Cjelokupni projekt vrijedan 100 milijuna kuna“ – naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec govorila je o brojnim provedenim projektima u tom resoru, dok je ravnateljica OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli Biserka Špiljak ovom prilikom ukratko predstavila nedavno završenu energetsku obnovu škole, kao i druga ulaganja u matičnu i područne škole.