Zagorje
Bajka na dlanu

Za razvoj poljoprivredne proizvodnje 390 tisuća eura: Otvoreno sedam natječaja, u najavi još pet mjera

Datum objave: 15. veljače 2024.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u četvrtak 15. veljače 2024. župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić predstavili su mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije.

“Sukladno našem programu razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije za četiri godine, odlučili smo svake godine povećati sredstva za 10 posto. U tijeku je sedam mjera, odnosno otvoreno je sedam natječaja za koje je osigurano 226.500,00 eura, a u drugom kvartalu ove godine čeka nas još pet mjera za koje je osigurano 150 tisuća eura. Tri mjere su otvorene mjesec dana, na ostale natječaje se može javiti do kraja godine, a važno je istaknuti da smo certificiranim proizvođačima dali mogućnost povlačenja većeg iznosa bespovratnih sredstava. To je jasan poziv svim poljoprivrednim proizvođačima da se certificiraju, da na taj način brendiramo županiju. Certificirani proizvođači mogu garantirati kvalitetu, što svakom kupcu daje dodatnu garanciju”, rekao je župan Kolar te dodao da će, ako će biti veliki interes, povećati ukupna sredstva.  “Prošle godine posebno me razveselilo što smo imali puno mladih poljoprivrednika koji su se javili po prvi puta na natječaj, a to želimo i ove godine, da nam se uz OPG-ove koji imaju dugu tradiciju, jave i mladi novi poljoprivrednici. Pozivam sve zainteresirane poljoprivrednike da se jave i iskoriste sredstva koja smo osigurali jer obrađujući poljoprivredne površine, ne samo da proizvode hranu već i doprinose izgledu naše županije”, poručio je župan Kolar.

OTVORENI NATJEČAJI

Pročelnica UO nadležnog za poljoprivredu Sanja Mihovilić istaknula je kako su ove godine uvedene nove mjere ruralnog razvoja, a koje se odnose na sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje i sudjelovanje u sustavima kvalitete.

“Da bi bili ekološki proizvođači, moraju zadovoljiti stručni nadzor i ocjenjivanje sukladnosti stoga smo otvorili dodatni natječaj za ekološke proizvođače s ciljem da potaknemo poljoprivrednike da potaknemo da krenu u ekološku proizvodnju. Natječaj je otvoren tijekom cijele godine te se može ostvariti do 75 posto potpore. Drugi natječaj koji je novi je potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete. Među vodećima smo zahvaljujući našim proizvođačima što se tiče oznake kvalitete na EU razini, imamo zaštićenog zagorskog purana, zagorske mlince, zagorske štrukle i bagremov med, a ova je potpora namijenjena OPG-ovima koji su u sustavu za zagorski puran i bagremov med, kako bismo im omogućili da ostanu u sustavu kvalitete”, objasnila je pročelnica Sanja Mihovilić.

Natječaji su objavljeni na web stranici Krapinsko-zagorske županije https://kzz.hr/natjecaj/.


Fotogalerija