Zagorje
Bajka na dlanu

Održan 14. Sajam kod Starog grada u Konjščini – potencijal manifestacije prepoznao i predsjednik Milanović

Datum objave: 3. srpnja 2023.

U Konjščini je u subotu, 1. lipnja 2023. godine, održana manifestacija Sajam kod Starog grada.

Jedan od brojnih posjetitelja 14. Sajma pri Starom gradu u Konjščini bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i otvorio Sajam. „Sajam se trebao održati 13. svibnja i tada je trebao doći i sam predsjednik Milanović, no vremenske prilike tada to nisu dozvolile, pa je sajam odgođen. Činjenica da je predsjednik prihvatio pokroviteljstvo samo govori o tome da je prepoznao kapacitet ove manifestacije koja bi tek u budućnosti mogla značiti strahovito puno za kulturno – turističku ponudu Krapinsko – zagorske županije. Bitno je i da se nagradi trud Udruge Grofovija Konjski i svih ljudi koji se okupljaju oko ove manifestacije. Sljedeće godine je okrugla 15.obljetnica i ovdje očekujem pravi spektakl“ – rekao je ovom prilikom župan Kolar.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok istaknula kako je ovo najvažnija manifestacija u Konjščični. „Jedina bitka s Turcima u Zagorju odvila se upravo u našem mjestu, to je nešto što trebamo promovirati. Udruga Grofovija Konjski aktivno radi da promovira baštinu iz tog vremena i Konjščina je po tome prepoznatljiva, tako da će Općina i ubuduće stavljati fokus na brendranje toga, a slijedi nam daljnja obnova Starog grada i okoliša. Sljedeće godine očekujem veći broj udruga, a i ove godine, s obzirom na kasniji termin, ima puno udruga. Iduće godine vjerujem da ćemo potrefiti dan kada neće biti kiše, no kiša nije omela događanje“ – poručila je načelnica Krok.

Udruga Grofovija Konjski tradicionalno jednom godišnje na Sajmu kod Starog grada prikazuje stare zanate i običaje te oživljava život stanovništva za vrijeme bitke s Turcima, koja se odigrala 4. svibnja 1545. godine. Na sajmu se tradicionalno prikazuju stari zanati: kovači, licitari, lončari, izrada drvenih igračaka, izrada drvenih bačva – „pintarenje“. Predsjednica Udruge Grofovija Konjski Jasna Lugarić istaknula je kako je zadovoljna događanjem, bez obzira na kišu koja je malo poremetila planove.

 


Fotogalerija