Zagorje
Bajka na dlanu

Održana Pokazna vježba ”Predionica 2018”

Datum objave: 13. listopada 2018.

Vježba je provedena kao jedna od točaka Programa rada VZKZŽ za 2018. godinu, ali i kao jedna od točaka suradnje sa Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah. Zajednička međunarodna vježba okupila je čak 52 vatrogasca sa obje strane Sutle, koji su u vježbi sudjelovali sa 14 vozila. Sa zagorske strane u 2 grupe sudjelovali su DVD Klanjec, DVD Lučelnica, DVD Rakovec, DVD Kumrovec, DVD Mihanović Gredice, ZJVP Zabok-ispostava Klanjec i JVP Krapina. Iz Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah sudjelovala su društva (PGD) Bistrica ob Sotli, Podčetrtek, Šentvid pri Grobelnom i Polje – Sedlarjevo.

 

Taktička pretpostavka za vježbu bila je da je došlo do eksplozije plinske smjese u kotlovnici (razlog puštanja plina je nepoznat). Kao posljedica eksplozije dolazi do udara električne struje na trafo stanici koja se nalazi na jugo-istočnom dijelu pogona. Uslijed udara dolazi do iskrenja na trafo stanici, te do izbacivanja stanice. Vatrogasci su u vježbi imali zadatke izvršiti spašavanje osoba iz pogona, osigurati rasvjetu (agregati i reflektori), izvršiti gašenje vanjskog i unutarnjeg skladišta kartona, te spriječiti daljnje širenje na ostatak pogona, izvršiti gašenje klima komore, izvršiti spašavanje unesrećenih osoba koje su ostale u pogonu i izvršiti preventivno nabacivanje sloja teške pjene na razliveno gorivo.

 

Vježbom je rukovodio Ivan Zamuda, zapovjednik VZG Klanjca, te je na kraju vježbe podnio prijavak zapovjedniku VZKZŽ-e Marijanu Lovrenčiću, koji je pak cijelu vježbu ocijenio vrlo uspješno, i netipičnom. Velike pohvale vatrogascima izrekao je i župan Željko Kolar, a po završetku vježbe prisutnima su se obratili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, poveljnik (zapovjednik) GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak i direktor Predionice Goran Iveković. Uz njih vježbu su uz znatiželjne građane pratili i predsjednik i tajnik VZKZŽ-e Stjepan Skuliber i Rajko Jutriša, predsjednik i počasni poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek i Alojz Tirgušek, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina Dražen Strabić, predsjednik VZG Klanjca Željko Zajec, te predsjednik i zapovjednik DVD-a Klanjec Ervin Šoban i Danijel Penezić.

 

LINK NA VIDEO: https://youtu.be/5JhTfBib6nA


Fotogalerija