Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. siječnja 2017.

Sudionice ovog druženja je u četvrtak, 26. siječnja 2017. godine, primio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. “Osobito mi je zadovoljstvo što je Hrvatska zajednica županija izabrala upravo Primorsko-goransku županiju za skup o zastupljenosti žena u lokalnoj politici, a što govori da u tome prednjačimo u Republici Hrvatskoj“, rekao je župan Zlatko Komadina te podsjetio da su u samoupravama većinom zaposlene  žene, što u PGŽ iznosi dvije trećine. “Malo je drukčije  kad je riječ u rukovodećim mjestima, ali to kod nas nije slučaj budući da su  8 od 12 pročelnika žene. Prema tome, žene vode u Primorsko-goranskoj županiji“, zaključio je Komadina.

U ime okupljenih dužnosnica prisutnima se obratila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek iskazavši zadovoljstvo susretom žena koje su aktivne u provođenju javnih politika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Istaknula je kako su to žene koje pomiču granice, nastoje provoditi lokalne politike uz bok muškarcima te prije svega žele osnažiti  ostale žene da se kandidiraju i uključe u politički život svojih mjesta, općina, gradova i županija. U odnosu na Europsku uniju ne stojim dobro. Posljednji parlamentarni izvanredni izbori pokazali su da nikad manje žena nije ušlo u Hrvatski sabor. Postotak od 12,7% zaista ne zadovoljava i daleko je ispod prosjeka koji mi žene želimo. Za jednu članicu EU taj je podatak zaista poražavajući te moramo učiniti sve da pokažemo da smo ravnopravni sa muškarcima u provođenju javnih politika te općenito u društvenom životu svojih zajednica“, zaključila je  zamjenica župana Petek.

 Prisutne su pozdravile  i zamjenica župana PGŽ Marina Medarić te predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Irene Gregorović Filipčić, a nakon primanja Dijana Kobas Dešković održala je  prezentaciju “Igrati veliko” na temu osnaživanja i aktiviranja žena.

 

U petak, 27. siječnja 2017. godine, održana je panel rasprava o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku na kojem su sudjelovale bivša županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sonja Bošnjak, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, načelnica općine Jakovlje Snježana Bužinec, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te idejna začetnica MAMAFORCE Dijana Kobas Dešković. Uoči panela  prisutnima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Unatoč crnim prognozama prema kojima će muškarci i žene biti ravnopravni na tržištu rada tek za više od sto godina, vjerujem da možemo puno toga napraviti kako bi ubrzali taj proces. Slijedom skorašnjih izbora iskreno se nadam da ćemo ubuduće imati više županijskih dužnosnica jer bi rodna ravnopravnost u politici 21. stoljeća trebala i mora biti nužnost, a ne samo stavka Zakona i obaveza političkih stranaka.“ – izjavio je župan Pauk.

Prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali su da žena ne nedostaje jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena. No, ono što predstavlja problem je to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena. 

Uzme li se u obzir i činjenica da danas  s fakulteta izlazi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca, a da su na vodećim pozicijama u politici i gospodarstvu uglavnom muškarci jasno je da je dio postojećih talenata nedovoljno iskorišten. To je već alarm za uzbunu. Upravo zbog toga aktivno radim sa ženama kroz lidership program Igrati veliko s kojim ćemo vjerujem u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija doprinijeti i većem angažmanu te zastupljenosti žena u politici.“ – izjavila je poduzetnica Dijana Kobas Dešković. 

Problem sustava, nasilje nad ženama, konzervativno društvo i stereotipi samo su neki od pojmova o kojima se raspravljalo na panelu. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem. „Ženama treba dvostruko više vremena za napredovanje kroz sustav. Zato je nužno da imamo gospodarske i političke kvote jer je to alat za ubrzavanje procesa izjednačavanja mogućnosti žena i muškaraca u politici i na tržištu rada“ izjavila je pravobraniteljica Ljubičić.

Sve sudionice okupljanja jednoglasno su  prihvatile slijedeće zaključke;

  1. Inicijativa za više žena u lokalnoj politici poziva sve dionike javnog života da podupru inicijativu za aktivnije sudjelovanje većeg broja žena u lokalnim javnim politikama.
  2. Članice inicijative apeliraju da se što hitnije pokrene procedura za uvođenjem cik-cak izbornog sustava koji jamči pravedniji okvir za zastupljenost žena u politici.
  3. Članice inicijative ukazuju da aktivnosti za sudjelovanje većeg broja žena u politici moraju imati jedinstven nadstranački okvir.

Ovo događanje organizirano je uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina.


Fotogalerija