Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. prosinca 2023.

U Subotici u Republici Srbiji je u petak, 15. prosinca 2023. godine, potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Inicijativu za potpisivanje sporazuma pokrenuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija je tu inicijativu prihvatio 20. rujna 2023. godine na sjednici održanoj u Krapini. Sporazum su u Subotici potpisali predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić u prisustvo župana Kolara, kao i župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića i župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića te predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

„Zahvaljujući ovoj potpori više nećemo morati prostiti za najosnovnije funkcioniranje“

Sporazumom se predviđa uspostavljanje suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, među ostalim i kroz stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima u iznosu 15.000 eura po svakoj županiji.  »Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada, zahvaljujući ovoj potpori, više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe… Jednostavno, moći ćemo normalno funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte“ – istaknula je nakon potpisivanja predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

„S osobitom pažnjom županije pojedinačno njeguju odnose s Hrvatima u Vojvodini, a neizmjerna je čast i radost da danas formaliziramo suradnju Hrvatske zajednice županija kao nacionalnog udruženja svih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji. Vaš doprinos u ostvarivanju prava na manjinsku samoupravu je nemjerljiv i zbog toga imate našu apsolutnu podršku i poštovanje“ – poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županije i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

 

Duga povijest suradnje hrvatskih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

»Hrvatsko nacionalno vijeće zajedno s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini dugi niz godina imali su poveznice i dobru suradnju sa županijama. Naravno s onim bližim – Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom, pomagali su nas i u periodu kada je bilo najteže, i financijski i kadrovski, na svaku našu potvrdu su odgovarali. Ovo je jedna nova ljestvica koja je proizišla od inicijative župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara da se sve županije zajedno organiziraju. Petnaest tisuća eura nije malo, dobit ćemo još dva proračuna koliko je do sada HNV imalo, a tu inicijativu su prihvatili svi župani. Župan Marušić koji predvodi Hrvatsku zajednicu županija stavio ju je na dnevni red, to je jednoglasno usvojeno i od iduće godine će početi biti realizirano“ , navela je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Suradnja Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prethodilo je i potpisivanje Ugovora o financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji su 23. lipnja 2023. godine potpisali župan Željko Kolar i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić. Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji ove je godine u više navrata boravila u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Župan Željko Kolar je na kraju posljednjeg posjeta istaknuo je kako suradnja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Krapinsko-zagorskoj županiji traje već nekoliko godina te da se dodatno intenzivirala dolaskom Jasne Vojnić na dužnost predsjednice HNV-a. „Nažalost hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji nema takva prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. I dok god se ta prava ne izjednače, potrebna je snažna podrška hrvatske države hrvatskoj manjini u Srbiji“ – poručio je župan Kolar te podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija bila prva koja je donijela odluku o dodjeli 2 učeničke i 2 studentske stipendije pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. „Obrazovani mladi ljudi će lakše pridonijeti opstanku Hrvata u Srbiji te vjerujem da će i svi ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će biti dodijeljeno minimalno 40 stipendija, što bi značilo da su se sve hrvatske županije uključile i u tu akciju“ – poručio je župan Kolar.

Hrvatskoj zajednici županija dodijeljeno priznanje Ban Josip Jelačić

Izaslanstvo Hrvatske zajednice županija bilo je počasni gost proslave Dana hrvatske zajednice koja ja obilježena svečanim programom u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo. Svim prisutnim županima ovom su prilikom uručeni znakovi zahvale, dok je Hrvatskoj zajednici županija dodijeljeno priznanje Ban Josip Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici u Srbiji za 2023. godini. Svečanu akademiju su svojim nastupom uveličali članovi folklornog i orkestralnog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo, koji su za ovu prigodu izveli izvatke iz plesne predstave Memento pod ravnanjem koreografa i autora Marina Jaramazovića.

Dan hrvatske zajednice u Srbiji obilježava se na dan kad je 2022. godine osnovano Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji – najviše zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu.

 Prijam za hrvatske župane je, prije potpisivanja Sporazuma, priredio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

 


Fotogalerija