Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljene aktivnosti ŽUC-a KZŽ u 2023. godini: “Najveći investicijski ciklus otkad Uprava postoji”

Datum objave: 5. veljače 2024.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini u ponedjeljak 5. veljače 2024. održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije u prošloj godini.

Kako je istaknuo župan Željko Kolar, ŽUC je u prošloj godini bio u najvećem investicijskom ciklusu otkad uprava postoji. “Nažalost, jednim dijelom zbog potresa koji je zahvatio našu županiju, međutim ono što smo uspjeli napraviti u tih nepunih 500 dana je stvarno impresivno. Kroz Fond solidarnosti EU u prošloj je godini asfaltirano 59,8 km cesta, dodatno smo 15 km asfaltirali iz vlastitih sredstava, sanirali smo šest klizišta i šest propusta. To je ogroman posao koji se mora vidjeti na terenu. Mi smo po prvi put, kao prva županija u Hrvatskoj, imali mogućnost biti provedbeno tijelo, a pokazali smo se kao vrlo učinkoviti i povukli smo 98 i nešto posto svih sredstava koja su nam bila na raspolaganju stoga pohvaljujem ravnatelja i njegovu ekipu, ali i županijski upravni odjel zadužen za javnu nabavu te pročelnicu Vlatku Mlakar”, naglasio je župan Kolar te dodao kako je nakon Fonda solidarnosti investicijski ciklus nastavljen s kreditnim zaduženjem kod HBOR-a u iznosu od 4,4 milijuna eura. “Već smo četvrtinu posla odradili u prošloj godini, a na proljeće namjeravamo ostatak, naravno u skladu s vremenskim prilikama. Županijska uprava za ceste upravlja sa 670 km prometnica, čija je razina kvalitete sada podignuta na zavidni nivo. Nakon detaljne analize, došli smo do zaključka da nam je ostalo 50-ak kilometara kolnika s kojim nismo zadovoljni te kad bismo to uspjeli obnoviti, sljedećih pet godina mogli bismo samo provoditi redovno održavanje jer bi građani imali kvalitetne i sigurne prometnice”, poručio je župan.

“No, da bi se to moglo ostvariti”, nastavio je župan, “trebalo bi promijeniti financiranje ŽUC-a kojemu je glavni prihod godišnja naknada za ceste koja se plaća prilikom registracije vozila, a koja je  posljednji puta mijenjana 2023. godine. Tražili smo od Vlade RH da se povećaju sredstva, i mi kao Krapinsko-zagorska županija, i Hrvatska zajednica županija te Koordinacija županijskih uprava za ceste, no još jednom apeliram i na Vladu, i na resorno ministarstvo i ministra Butkovića da sukladno realnim okvirima osiguraju to povećanje”, rekao je župan Kolar.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec kazao je kako je u prošloj godini ugovoreno i izvedeno radova u vrijednosti 14,6 milijuna eura, od čega za redovito održavanje lokalnih i županijskih cesta 5,2 milijuna eura, za izvanredno održavanje 5,8 milijuna eura, na dodatna ulaganja za sanaciju klizišta nešto manje od 1,3 milijuna eura dok je za rekonstrukciju cesta utrošeno 541 tisuća eura. Također su sanirani mostovi i propusti i to u Selnici, Donjoj Stubici, Velikoj Petrovagorskoj, Šimuncima, Svetom Mateju i Velikoj Reki u vrijednosti 1,3 milijuna eura.

“Od daljnjih aktivnosti treba spomenuti da su Gradu Krapini doznačena sredstva od 232 tisuće eura, prema zakonskoj obavezi kao sjedištu županije i velikom gradu. Izvodili su se i radovi sufinanciranja komunalne infrastrukture uz županijske i lokalne ceste. Bio je objavljen javni poziv gdje su se jedinice lokalne samouprave mogle javiti i ostvariti određena sredstva. Sufinancirano je sedam takvih projekata u ukupnom iznosu nešto više od 258 tisuća eura”, istaknuo je ravnatelj Sirovec te najavio intenzivni nastavak radova i u 2024. godini za koju su planirana ulaganja u iznosu od 8 milijuna eura.

 


Fotogalerija