Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljeni turistički rezultati u 2021. godini

Datum objave: 12. siječnja 2022.

Krapinsko – zagorska županija je 2021. godine ostvarila 150.663 dolaska i 304.573 noćenja turista. U usporedbi s razdobljem prije pandemije koronavirusa to je 26.229 dolazaka i 68.864 noćenja manje. Župan Željko Kolar istaknuo je kako ovime moramo biti zadovoljni jer ovo predstavlja 84% dolazaka i 81,5% noćenja u odnosu na rekordnu  2019. godinu što predstavlja sjajan rezultat. „Ovo je daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske. Velika čestitka i zahvala svim turističkim djelatnicima u privatnom sektoru, svim turističkim zajednicama područja općina i gradova te, naravno, mojoj turističkoj zajednici, gdje smo brzo reagirali na nove okolnosti. S obzirom na to da je u okolnim zemljama bila puno lošija epidemiološka situacija i s obzirom na procedure izlaska iz pojedinih zemalja te mjere koje su njihove zemlje donosile, bilo je vidljivo da ćemo imati manje stranih posjetitelja, pa smo svu svoju kampanju usmjerili na domaće tržište i to je donijelo rezultat, a to je da smo u 2021. godini zapravo imali više domaćih gostiju nego što smo imali rekordne 2019. godine“ – istaknuo je župan Kolar, ujedno i predsjednik županijske turističke zajednice te naglasio kako Turističko vijeće Krapinsko – zagorske županije, Skupština Turističke zajednice i muzeji na tjednoj razini analiziraju epidemiološku situaciju te se promotivne aktivnosti organiziraju prema epidemiološkom stanju u Republici Hrvatskoj i našoj županiji.

O provedenim aktivnostima i detaljnim statističkim rezultatima govorila je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, koja je istaknula kako je više od 75% noćenja ostvareno u hotelima. Najbolji rezultat postigle su Terme Tuhelj sa 120.970 noćenja, dok iza njih slijede Hotel “Matija Gubec“ i Terme Jezerčica. „Iako je prije pandemije Zagorje imalo podjednako domaćih i stranih turista, prošle godine su ipak prevladali domaći turisti. Najviše stranaca bilo je iz Slovenije, Poljske i Njemačke, a zanimljivo je što turista iz Italije gotovo da i nije bilo, dok je broj turista iz Danske, Nizozemske i Belgije porastao. Od domaćih turista predvode oni iz Grada Zagreba, a zatim slijede gosti iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Zanimljivo je da smo u usporedbi s 2019. godinom, u 2021. godini imali više gostiju upravo iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Međimurske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije“ – rekla je voditeljica Ureda Škrinjar.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol otkrio je da je broj posjetitelja Muzeja u odnosu na 2020. godinu porastao za 86%, no da su još uvijek u znatnom zaostatku za rekordnom 2019. „U usporedbi s njome smo na nekih 56 posto posjećenosti. Najveća stavka koja doprinosi toj razlici, su školske ekskurzije. Svi znamo da gotovo polovicu posjetitelja muzeja čine djeca, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola. Godinu i pol dana nismo uopće imali organizirane školske ekskurzije. No, ono što je zapravo jako dobro, jest da od ovih 170.000 posjeta koje smo ostvarili prošle godine, gotovo 60.000 posjetitelja su privukli naši programi koji su organizirani u pet muzeja. Važno je naglasiti i da u 2021. godini nije otkazan niti jedan program, niti jedno događanje i da se sve realizirano, sukladno planu, te su odrađene sve investicije u Muzejima Hrvatskog zagorja“ – poručio je ravnatelj Sabol.

Govoreći o planovima za 2022. župan Kolar je naglasio kako se namjerava dodatno raditi na povećanju sinergije različitih turističkih sadržaja na području Krapinsko-zagorske županije. „Tako će, primjerice, uz World Rally Championship, koji ćemo ponovno održati u travnju na području Krapinsko – zagorske županije, jedan od bitnih segmenata biti Dvor Veliki Tabor. Tamo će biti jedan punkt gdje će najbolji svjetski vozači raditi fenomenalne fotografije kraj Muzeja  i to će se sjajno moći koristiti za njegovu promociju“ – kazao je među ostalim župan Kolar.