Zagorje
Bajka na dlanu

Rekordan broj sudionika na 6. konferenciji Žene i poduzetništvo

Datum objave: 7. lipnja 2024.

Konferencija „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji – osnažene, konstruktivne i drugačije“ održana je 6. lipnja 2024. godine u Krapini. Brojne žene i više okupljenih muškaraca je na konferenciji pozdravio župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je najteži korak ući u svijet poduzetništva te se mora raditi na osnaživanju žena za taj odlučujući korak. „Jednom kad uđete u ovaj svijet, onda je od nemjerljive važnosti da imate podršku obitelji. S druge strane, pravila igre na tržištu su ista za sve. Ili si kvalitetan ili nisi kvalitetan. Mislim da je ključno da potaknemo žene da uđu u svijet poduzetništva, a prema rezultatima koje vi postižete kasnije nećete imati nekih problema s funkcioniranjem“, rekao je župan Kolar.

Konferencija Žene i poduzetništvo predstavlja najveće okupljanje žena u poduzetnica Krapinsko-zagorske županija na kojoj je ove godine sudjelovalo stotinjak žena i muškaraca. Konferencija se već šestu godinu za redom održava u organizaciji SL Krapina konzaltinga u partnerstvu sa Krapinsko-zagorskom županijom te u suorganizaciji Poduzetničkog centra KZŽ, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore KZŽ i Poduzetničkog kluba žena KZŽ.  Iz bogatog programa konferencije izdvajamo radionicu „Kako se uspješnije nositi sa stresom“, panel raspravu „Oči u oči – muško-ženski pogled“, Key note „Žene koje pomiču granice“, prezentaciju o Pik pak kući, predavanje „Konstruktivne i drugačije žene na Linkedinu“, inspirativne priče „Trnjem do uspjeha…“, mini talk show „Treba li se bojati umjetne inteligencije? Mišljenja različitih generacija“ te radionicu „Skener osobnosti – kako razumjeti sebe i druge“.

Okupljene su na samom početku Konferencije pozdravila zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš, zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša te direktorica SL Krapina konzaltinga Snježana Leljak.

„Konferencija Žene i poduzetništvo je već prepoznata i kao potrebna i kao kvalitetne. Mi dakako cijele godine pričamo o rodnoj ravnopravnosti i borimo se protiv predrasuda i stereotipa. Naše društvo definitivno ide naprijed, a mislim da sm mi u Krapinsko-zagorskoj županiji našim politikama i uspješnim ženama  pokazujemo da smo lider i na tom području“, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te iznijela nekoliko upozoravajućih podataka iz svijeta gospodarstva, ali i skrenula pažnju na pozitivne trendove iz svijeta politike. „Broj ženama u upravama velikih tvrtki u Europi raste, a u Hrvatskoj pada. Znači imamo još puno prostora prvo za zaustaviti taj trend, a onda i za napredak. S druge strane, dobro je da udio žena i u obrtništvu i u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije raste. U novi saziv Sabora izabrano je najviše žena do sada, a u Krapinsko-zagorskoj županiji imamo čak 3 saborske zastupnice i 1 saborskog zastupnika, dok u županijskoj skupštini imamo udio žena od 30 posto“, navela je zamjenica župana Petek.

„Neka nakon ove konferencije sve zajedno budemo osnaženi za nove poslovne i osobne izazove koji su pred nama. Budite konstruktivne, proaktivne, umrežavajte se. Naravno, za budućnost budite i financijski neovisne, bavite se politikom, postavljajte pitanja, educirajte se i međusobno podržavajte“, poručila je direktorica SL Krapina konzaltinga Snježana Leljak.

„Često se suočavamo s izazovima koji možda naši muški kolege ne percipiraju kao i mi žene. Razlike u percepciji mogu stvoriti neke prepreke, ali itekako otvoriti i određene prilike, a ovo umrežavanje nam u tome može pomoći“, istaknula je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

Trendovi su takvi da sve više žena kreće u poduzetničke vode i drago mi je da su problemi prepoznati, pa su i banke počele nuditi posebne kreditne linije za žene poduzetnice“, rekao je zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak.

Mi smo dio zapadne civilizacije, no nemojmo zaboraviti da položaj žene nije u cijelom svijetu takav kakav je državama zapadnog svijeta. Moramo biti svjesni činjenice da nam dolaze ljudi u čijim kulturama postoje druga razmišljanja o ulozi, žena, što je jedan od razloga zašto nam trebaju ovakvi skupovi u kojima ćemo čuvati ono što smo stekli“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek.

Prema zadnjim podacima u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 3.341 obrtnika, od kojih su 1.056 žene. Znači čine preko 31 % ukupnog obrtničkog sustava“, rekao je potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ulama.

 


Fotogalerija