Zagorje
Bajka na dlanu

Svjetski tjedan dojenja i u Zagorju

Datum objave: 6. kolovoza 2023.

Svjetski tjedan dojenja obilježava od 1. do 7. kolovoza 2023. godine, s ciljem poticanja svijesti o važnosti dojenja

Dojenje je proces kojim se dijete hrani majčinim mlijekom i koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj.  Najbolji je način prehrane djece jer majčino mlijeko je nemoguće stvoriti ili oponašati umjetnim putem. U dobrobiti dojenja, uz pozitivne učinke na fizičko zdravlje djeteta, posebno se govori o pozitivnim psihološkim učincima na mentalno zdravlje. Majka tijekom dojenja prenosi djetetu osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je Krapinsko-zagorska županija u promicanje dojenja uložila značajna sredstva – u opremu rodilišta u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, edukaciju zdravstvenih radnika te informativno-edukativni materijal o dojenju. „Sa ponosom možemo reći da je naše rodilište „Prijatelj djece“ u svakom smislu te riječi, kao i da na promicanju dojenja odlično rade i svi ostali zdravstveni djelatnici koji skrbe o zdravlju majki i djece“ – poručio je župan Kolar te uz Svjetski tjedan dojenja posebno izdvojio najavljene aktivnosti Patronažnih sestara.

Hum na Sutli: obilazak majki koje doje dulje od godinu dana, uređenje panoa po ambulantama i uređenje sadržaja na društvenim mrežama

Klanjec: druženje članica Grupe za potporu dojenja Život (3. kolovoza)

Kumrovec: druženje članica Grupe za poticanju dojenja Život i Društva naša djeca (2. kolovoza)

Konjščina: druženje članica Grupe za potporu dojenja Mama (1. kolovoza)

Krapina: druženje članica Grupe za potporu dojenja Librići (3. kolovoza)

Lobor-  druženje članica Grupe za poticanju dojenja Medvjedići na temu „Povezanost uspješnog dojenja s boravkom u prirodi“

Marija Bistrica: druženje članica Grupe za potporu dojenja  Bistrički osmijeh (3. kolovoza) i uz predavanje Rani razvoj djeteta s logopedske perspektive (predavačica Lana Pepelko, mag. logopedije)

Pregrada: druženja članica Grupe za potporu dojenja Pregradski izvor sreće (3. kolovoza)

Zabok – druženje s majkama i dojenčadi, teme: kupanje u bazenu i moru te korištenje kozmetike i zaštitnih faktora u dojenačkoj dobi (2. kolovoza)

 

Više o radu Grupa za potporu dojenja na području Krapinsko-zagorske županije pronađite ovdje: https://dzkzz.hr/grupe-za-potporu-dojenja/

Krapinsko-zagorska županija je s ciljem poticanja dojenja osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije, sa zadaćom  poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranja edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanja rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao „Zajednici – prijatelju dojenja“, sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja. Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju:  osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.  

 

Foto: facebook Patronaža Konjščina