Zagorje
Bajka na dlanu

„U 2024. godini u obrazovanje ulažemo 40 posto županijskog proračuna“

Datum objave: 29. veljače 2024.

Konferencija za medije na temu izvršenih aktivnosti i projekata Krapinsko-zagorske županije s područja obrazovanja, kulture, športa i tehničke kulture u 2023. godini te plana za 2024. godinu održana je 29. veljače 2024. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Ulaganja Krapinsko-zagorske županije u ova područja u 2023. godini iznosila su visokih 22 milijuna 761 tisuću eura, od čega se gotovo 22 milijuna eura odnosilo na obrazovanje. Župan Željko Kolar naglasio je kako je prošla godina bila veoma intenzivna te da je u njoj završen najveći projekta u povijesti obrazovanja Krapinsko-zagorske županije – Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. „Radili smo i niz drugih projekata usmjerenih za poboljšavanje kvalitete rada i učenika, ali i učitelja u svim osnovnim i srednjim školama, puno vremena i energije i volje smo uložili u rad s darovitom djecom, puno smo posvetili vremena građanskom odgoju, projektiranju i impresivna je brojka od 22 milijuna eura koje smo uložili u ovaj sustav. Naših 30 osnovnih škola, 47 područnih i 9 srednjih škola s 13.298 učenika je nama prioritet. Od rada s djecom se nikad nećemo umoriti, jer bez njih nema budućnosti“ – poručio je župan Kolar.

Uz 18 milijuna eura vrijedan Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, Krapinsko-zagorska županija je u 2023. godini završila 1,4 milijuna eura vrijednu gradnju nove zgrade Područne škole Laz  i 96 tisuća eura vrijednu obnovu Područne škole Gorjakovo, dok se u 2024. godini očekuje završetak izgradnje sportske dvorane RCKT Zabok, sveobuhvatne obnove zgrade Područne škole Putkovec, adaptaciju školske zgrade OŠ Tuhelj te izgradnja poligona za praktični dio programa za vozača motornog vozila. U OŠ Oroslavje je u 2023. godini izvršena sanacija centralnog grijanja, u OŠ Lijepa naša Tuhelj uređeni su sanitarni čvorovi, u OŠ Vladimir Nazor Budinščina je zamijenjena stolarija na sportskoj dvorani te je saniran prilaz u podrumski dio škole, u OŠ Josipa Broza Kumrovec je rekonstruirana školska kuhinja, u PŠ Dubrovčan ugrađena je kosa podizna rampa, u Centru za odgoj i obrazovanje saniran ravni dio krovišta, u PŠ Lučelnica rekonstruirana školska kuhinja, u OŠ Đurmanec sanirana i opremljena školska kuhinja te u PŠ Gorjakovo opremljena i školska kuhinja i učionice. „Investicije u škole bile bi još veće i izdašnije, no budući da nam se s državne razine ne spušta dovoljno decentraliziranih sredstava za podmirenje onih osnovnih potreba – njih smo morali podmirivati iz vlastitih sredstava koje bi inače ulagali nadstandard“, naglasila je pročelnica Mirjana Smičić Slovenec.

Županija je za sufinanciranje prijevoza učenika u 2023. godini izdvojila 2 milijuna i 704 tisuće eura, za učeničke stipendije 340 tisuća eura te za sufinanciranje radnih bilježnica 280 tisuća eura. U 2023. godini nastavljen je i projekt Baltazar, u sklopu kojeg je ove godine osigurano 149 pomoćnika za 181 učenika. Provodi se i program za nadarenu djecu, program građanskog odgoja i obrazovanja, projekt Škola i zajednica, projekt Shema školskog voća i povrća i školski medni dan, kao i novi projekti Read your way to better english i kreirar svoju budućnost, organizira se Znanstveni piknik i učenička natjecanja te podržavaju stručna usavršavanja učenika. „Jako puno napora ulažemo u izvannastavne programe kako bi djeci omogućili da razviju svoje talente i sposobnosti“, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Za 2024. godinu je za područje obrazovanja osigurano 24,4 milijuna eura ili 40,8 posto proračuna Krapinsko-zagorske županije po čemu je naša županija godinama u samom hrvatskom vrhu po izdvajanju za to područje.  Za kulturu, šport i tehničku kulturu planiramo izdvajanja od 765 tisuća eura“, najavila je zamjenica župana Petek.


Fotogalerija