Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. prosinca 2017.

 

Župan Željko Kolar ovom je prilikom Vladi Republike Hrvatske predložio dvije konkretne mjere vezane uz povećanje učinkovitosti povlačenja sredstva iz europskih fondova i stavljanja u funkciju neiskorištene državne imovine. Župan  Kolar predlaže da o 50% nove financijske omotnice 2020.-2027. dostupne Hrvatskoj iz europskih fondova odlučuje regionalna samouprava te da se, uz pohvalne izmjene zakona o raspolaganju državnom imovinom, i na tom području učini korak više. “Kroz godinu do dvije neka se napravi popis imovine koja je od interesa za Republiku Hrvatsku, a nakon toga neka se upravljanje drugom imovinom prepusti velikim gradovima i županijama, koje će potom zajedno sa svojim općinama i manjim gradovima tu imovinu staviti u funkciju” – kazao je župan Željko Kolar.
Na dnevnom redu sastanka bili su:
1. Uvodna obraćanja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika Željka Burića.
2. Aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne samouprave) u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva  bespovratnim sredstvima te pitanja povrata sredstava iz Programa jamstvenog fonda za preradivačku industriju i inovacije u preradivačkoj industriji za 2013./2014. godinu – potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić.
3.Aktivnosti u području poljoprivrede: mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnja ribarskih luka, reformski zakoni u poljoprivredi – zakon o poljoprivrednom zemljištu, zakon o OPG-u i zakon o poljoprivredi – ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
4. Inicijativa snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine – predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.
5.Objedinjena rasprava
6. Razno
Župan Željko Kolar je, nakon najave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će od preko 250 zahtjeva u mjeri 7.2.2. u prvom krugu biting dodijeljena sredstva za njih pedesetak, predložio premijeru Plenkoviću i ministru Tolušiću da se povećaju sredstva za tu namjenu. “Budući da jedinice lokalne samouprave s nestrpljenjem čekaju taj novac za poboljšanje stanja nerazvrstanih cesta, novo raspisivanje istog natječaja sljedeće godine samo bi odugovlačilo isplatu” – rekao je župan Kolar. Prema riječima premijera Plenkovića i ministra Tolušića, taj će se prijedlog najvjerojatnije prihvatiti, što bi značilo da će sredstva dobiti svih 18 jedinica lokalne samouprave is Krapinsko-zagorske županije, koje su i podnijele zahtjev.

 


Fotogalerija