Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. rujna 2016.

Kurikulumi fakultativnih predmeta Matematika u svakodnevnom životu, Meteorologija i klimatologija te Farmacija i botanika izrađeni su u okviru projekta Čista petica čiji je nositelj SŠ Novi Marof uz partnere SŠ Zlatar,  Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik i Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Zamjenica župana Jasna Petek pozdravila je okupljene profesore, učenike i njihove roditelje te potom istakla; „Krapinsko-zagorska županija osnivač je SŠ Zlatar i mogu reći da nam je izuzetno drago što je ova škola sudjelovala u još jednom izvrsnom projektu. Čestitam svim partnerima i inicijatorima projekta Čista petica oko kojeg vas je okupila želja za poboljšanjem ustaljenog načina rada. Zahvaljujem Vam na inovativnosti i razvoju ovih fakultativnih kurikuluma koji će se sigurno pokazati kao još jedan dobar korak u poboljšanju našeg obrazovnog sustava“ poručila je zamjenica župana Jasna Petek koja je ovom prilikom pohvalila autore kurikuluma i zbog osiguranja nastavnih materijala za učenike s posebnim potrebama. Podršku ovom projektu su na predstavljanju kurikuluma pružili i gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak zajedno sa svojom zamjenicom Jasenkom Auguštan Pentek.

Ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin naglasila je kako je projekt Čista petica vrijedan gotovo milijun kuna te da je preko jednog od prvih natječaja za gimnazije financiran iz Europskog socijalnog fonda. “Eksperiment, terenska nastava i istraživanje ključne su metode koje će se upotrijebiti u nastavi ovih fakultativnih predmeta“ poručila je ravnateljica Behin. V.d. ravnatelja Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik Josip Paić istaknuo je da upravo znanja iz područja STEM-a omogućuju upis na fakultete na kojima se školuje za zanimanja koja su već sada deficitarna te da izradom ovih kurikuluma partnerske škole pokazuju da brinu za budućnost svojih učenika, dok je dosadašnja ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik Ivanica Belamarić podsjetila kako su svi materijali prilagođeni učenicima koji imaju teškoće s čitanjem i pisanjem. Ravnateljica Srednje škole Zlatar Zdenka Rogina navela je kako su za svaki novi predmet izrađeni i operativni program, Priručnik za nastavnike, primjeri pisanih provjera znanja, radni listići za učenike i testovi za samoprovjeru znanja za učenike. Svi materijali su u e -obliku i nalaze se u CARNetovu sustavu za online učenje Loomen. Sve ovo mogu preuzeti i druge zainteresirane škole preko poveznice https://loomen.carnet.hr/.

Nakon konferencije za medije, održan je okrugli stol o novim kurikulumima, na kojem su članovi radnih skupina Božena Palanović, Vladimir Bošnjak, Anita Pavlek i Marija Vragović kurikulume i nastavne materijale pobliže predstavili učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Više o projektu Čista petica možete saznati na www.cistapetica.com.hr.