Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar zatražio očitovanje ministra Božinovića o raspodjeli vozila

Datum objave: 11. veljače 2020.

Dopis je upućen ministru Božinoviću, kako bi se dobio odgovor na pitanje zašto će 4 nova vatrogasna vozila, koliko ih je predviđeno za Krapinsko – zagorsku županiju, biti raspoređena suprotno prijedlogu zapovjedništva Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije.

Prenosimo dopis u cijelosti:

 

Poštovani ministre Božinović,

 

ovim putem obraćam Vam se kao župan Krapinsko – zagorske županije, sa zakonskim ovlastima imenovanja županijskog vatrogasnog zapovjednika. Najprije bih Vam želio čestitati na tome što su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznali važnost projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH”, koji se realizira u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine, a zahvaljujući čemu će vatrogasnim postrojbama i vatrogasnim društvima na području Republike Hrvatske biti dodijeljeno preko 90 novih vatrogasnih vozila. Ova odluka ukazuje na to da cijenite i poštujete vatrogasce i njihov rad, njihovu nesebičnost, spremnost i predanost u obavljanju posla zaštite ljudi i imovine.

 

Ujedno je vidljivo i da ste svjesni činjenice da razina njihove opremljenosti mora biti bar približna njihovoj osposobljenosti, znanju i stručnosti, koje je na zavidnoj razini. Te činjenice svjesni smo i mi u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja za potrebe vatrogastva godišnje iz proračuna izdvaja 1,67% nenamjenskih sredstava, što je iznad 1% propisanih zakonom. Na području Krapinsko – zagorske županije gotovo da i nema obitelji koja nije imala ili nema člana obitelji koji je vatrogasac ili vatrogaskinja, zbog čega slodobno možemo reći da je kod nas vatrogastvo zapravo način života.

 

 

Nastavno na temu, Hrvatska vatrogasna zajednica (u prilogu dopis predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera) uputila je 18. siječnja 2019. godine dopis svim županijskim vatrogasnim zajednicama na području RH da pošalju svoj prijedlog oko dodjele vozila. Zapovjedništvo Vatrogasne zajednice KZŽ jednoglasno je donijelo prijedlog oko dodjele 4 nova vatrogasna vozila, koji je 30. siječnja 2019. godine proslijeđen Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ u privitku). Međutim, prema planu raspodjele novih vatrogasnih vozila (u privitku), vidljivo je da ona neće biti raspoređena sukladno prijedlogu zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ.

 

Stoga Vas molim (tražim) da nas obavijestite tko je osoba koja je donijela odluku o tome, koji je razlog da se ne prihvati prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjedništva Krapinsko – zagorske županije. Znači li to da ta osoba smatra da županijsko vatrogasno zapovjedništvo KZŽ nije dovoljno stručno, sposobno ili kvalificirano, ili su u ovom konkretnom slučaju vrijedili neki drugi kriteriji, odnosno da li se politika ovdje stavila ispred struke?

 

Molim Vas decidirani odgovor – ime i prezime osobe ili osoba koje su donijele odluku da se ne prihvati prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ, posebice zbog činjenice da su prihvaćeni prijedlozi zapovjedništava vatrogasnih zajednica iz svih drugih županija, a u rijetkima uz minimalne korekcije (jedno vozilo) – jedino je prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ u potpusnosti odbijen. Tko će preuzeti odgovornost za funkcioniranje sustava?

 

U nadi brzog odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

 

 

S poštovanjem,