Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. listopada 2024.

Na temelju članka 241. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, broj: 18/22, 46/22, 119/22, 71/23 i 156/23) i Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko-zagorske županije („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“, broj 24/14) upućuje se Javni poziv za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja Socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2025.-2027. godine.

Krapinsko-zagorska županija pristupila je izradi Socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2025. – 2027. godine, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine,  broj: 147/14, 123/17 i 118/18), Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (Narodne novine, broj: 123/17 i 151/22) i u skladu s jedinstvenom metodologijom za procjenu potreba koja je propisana temeljem Pravilnika o jedinstvenoj metodologiji za procjenu potreba (Narodne novine, broj: 90/23).

Temeljem članka  241. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine broj: 18/22, 46/22, 119/22, 71/23 i 156/23) socijalno planiranje je u nadležnosti županija. Savjet za socijalnu skrb predlaže socijalni plan za područje jedinice područne (regionalne) samouprave, a donosi ga predstavničko tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave. Izrada županijskih socijalnih planova temeljenih na procjeni potreba nužna je radi donošenja odluka o tome kako odrediti prioritet raspodjele resursa da bi se zadovoljile identificirane potrebe. Socijalni plan  obuhvaća analizu kapaciteta, dostupnost pružatelja socijalnih usluga, analizu potreba i specifične ciljeve razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti. Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je i da se socijalni plan donosi na razdoblje od tri godine i javno je dostupan na mrežnim stranicama jedinica područne (regionalne) samouprave.

Svrha Socijalnog plana jest osigurati veću dostupnost i povećati kvalitetu socijalnih usluga na području Krapinsko-zagorske županije, što će se učiniti provedbom detaljne i strukturirane analize kapaciteta, dostupnosti pružatelja socijalnih usluga, analize potreba te identifikacijom specifičnih ciljeva razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti.

Socijalni plan je predložio Savjet za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije (u nastavku: Savjet) koji je imenovan 15. siječnja 2024. godine temeljem Odluke o osnivanju Savjeta za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske Županije, KLASA: 550-05/11-01/163, URBROJ: 2140/01-01-11-3 i Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Savjeta za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije, KLASA: 550-05/13-01/190, URBROJ: 2140-01-01-13-3.

Savjet ima predsjednicu i 14 članova, a čine ga predstavnici županije i jedinica lokalne samouprave, zavoda za socijalni rad, domova socijalne skrbi, ustanova za obrazovanje i zapošljavanje, zdravstvenih ustanova i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i drugih ključnih dionika u socijalnoj politici na području županije.

Socijalni plan donosi se na razdoblje od dvije godine, od 2025. do 2027. godine, te je zbog svoje važnosti za korisnike socijalnih usluga te kvalitetne procjene potreba i identifikacije  budućih institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga donesen korištenjem participativnog pristupa u širokoj javnoj raspravi, uz sudjelovanje svih relevantnih dionika na području Krapinsko-zagorske županije.

U izradi plana sudjelovali su kako slijedi:

  • Savjet za socijalnu skrb koji broji 15 članova koji je sukladno propisima zadužen za izradu socijalnog plana;
  • Radna skupina koja broji 20 članova koja je aktivno sudjelovala u svakoj fazi izrade Socijalnog plana kroz davanje pisanih komentara na izrađene elemente plana, sudjelovanje u radionicama i radu fokus grupa, kao i u okviru javnog savjetovanja;
  • Projektni tim koji broji 7 članova iz reda Krapinsko-zagorske županije, razvojne agencije te drugih relevantnih organizacija
  • Više od 138 ispitanika pružatelja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga na području Krapinsko-zagorske županije koji su bili aktivno uključeni u proces analize potreba, identifikacije ciljeva, mjera i aktivnosti koje se odnose na socijalne usluge obuhvaćene ovim Socijalnim planom.

Krapinsko-zagorska županija, dana 28. svibnja 2024. godine, sklopila je s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i s  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, Kodni broj SF.3.4.08.01.0001,  u sklopu Javnog poziva „Izrada županijskih socijalnih planova“, financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda plus, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2017.- 2027.

Za izradu socijalnog plana financijska sredstava su osigurana iz Europskog socijalnog fonda plus kao i u proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu.

Sukladno odredbama Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko-zagorske županije („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“, broj 24/14) poziva se zainteresirana javnost da svojim prijedlozima i sugestijama pridonese kvaliteti  donošenja Socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije.

Svi u roku pristigli prijedlozi razmotriti će se i, oni prihvaćeni, ugraditi u konačni prijedlog nacrta općeg akta koji će se uputiti Županijskoj skupštini na donošenje. Svoje prijedloge možete u pisanom obliku poslati na adresu elektroničke pošte: zdravstvo@kzz.hr, zaključno s danom 31. listopada 2024. godine.