Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. ožujka 2011.

PRVA IZLOŽBA BUČINOG ULJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

 

Dana 30.03.2011. u Varaždinu, Franjevački trg 7 s početkom u 10 sati

održati će se „Prva izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske“.

 

     Sudionici ove manifestacije biti će proizvođači bučinog ulja s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. U okviru izložbe provesti će se ocjenjivanje bučinog ulja.

     Prikupljeni uzorci ulja dostavljeni su na analizu Bioinstitutu Čakovec gdje su određni osnovni parametri kvalitete i autentičnosti bučinog ulja, te na Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu koji je proveo određivanje senzorskih karakteristika.

     S realizacijom ideje o ocjenjivanju i izložbi bučinog ulja započelo se još u okviru izgradnje regionalnog identiteta područja navedenih županija. S obzirom na kvalitetu i nutricionističe vrijednosti koje ima bučino ulje neopravdano je zapostavljeno u gastronomskoj ponudi i prodaji.

     Izložbom bučinog ulja želi se široj javnosti svratiti pozornost na bučino ulje, a uz organizatore svoj su veliki doprinos dali i sami izlagači koji su za ovo prvo izdanje izložbe iskazali veliki interes.

     Pozivaju se zainteresirani proizvođači i budući proizvođači bučinih koštica i ulja, ugostiteljski subjekti i građani da prisustvuju izložbi, predavanju i dodjeli nagrada koje će se održati 30.03.2011. godine.