Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
SavjetovanjeZdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Savjetovanje - Osnivanje povjerenstva za ravnopravnost spolova

Savjetovanje je otvoreno do 30.11.2021. godine.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu politiku,
branitelje, civilno društvo i mlade

KLASA: 004-02/21-01/04
URBROJ: 2140/01-09-21-1
Krapina, 16. studenog 2021.

Na temelju članka 17. Statuta Krapinsko-zagorske županije (Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, broj 13/01, 5/06, 14/09, 11/13, 13/18, 5/20, 10/21 i 15/21 - pročišćeni tekst) i Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko-zagorske županije (Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, broj 24/14) upućuje se 

JAVNI POZIV
za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja
Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije

Sukladno članku 28. stavku 1. Zakona o ravnopravnosti spolova (Narodne novine, broj 82/08, 125/11, 20/12, 138/12 i 69/17) jedinice područne (regionalne) samouprave i Grad Zagreb osnivaju i, sukladno predloženom programu rada, osiguravaju uvjete i sredstva za rad županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova i povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini i provedbe ovoga Zakona i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.

Zakonom je propisano da su Povjerenstva za ravnopravnost spolova radno-savjetodavna tijela županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba u čijem sastavu su zastupljeni članovi/članice županijskih skupština odnosno skupštine Grada Zagreba, koordinatori/ice u uredima državne uprave, predstavnici/ce nevladinih udruga i nezavisni stručnjaci/kinje.

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije na svojoj 5. sjednici održanoj dana 30. listopada 2017. godine donijela je Odluku o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije (Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, broj 37/17).

Navedenom Odlukom utvrđene su zadaće, sastav i način imenovanja članova/ica Povjerenstva i druga pitanja važna za rad Povjerenstva.

Člankom 4. navedene Odluke propisano je da Povjerenstvo ima predsjednika/icu i osam članova/ica. Članove/ice Povjerenstva imenuje Županijska skupština na način da Povjerenstvo čine: 3 člana/članice iz reda članova/članica Županijske skupštine, 5 članova/članica iz reda nezavisnih stručnjaka/stručnjakinja iz područja djelokruga Povjerenstva i nevladinih udruga za promicanje i zaštitu ženskih ljudskih prava i 1 član/članica je koordinator/koordinatorica za ravnopravnost spolova iz Ureda državne uprave. Predsjednika/predsjednicu bira Povjerenstvo iz svog sastava. Javnim pozivom bira se pet članova/ica Povjerenstva.

Dopisom Vlade Republike Hrvatske, Ureda za ravnopravnost spolova KLASA: 004-02/21-01/02, URBROJ: 50442/11-21-01 od 21. listopada 2021. godine vezano uz provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i imenovanju članova županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova istaknuto je kako je Ured za ravnopravnost spolova nadležan za koordinaciju rada županijskih povjerenstava te je podneskom istog zatraženo mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz pitanje koordinatora za ravnopravnost spolova u uredima državne uprave, obzirom na ukidanje istih. Iz dopisa Ministarstva pravosuđa i uprave KLASA: 004-01/20-01/7, URBROJ: 514-U-05-01-02/2-20-2 od 5. listopada 2020. godine proizlazi da, obzirom su uredi državne uprave u županijama prestali s radom 1. siječnja 2020. godine, više ne postoje koordinatori za ravnopravnost spolova u županijama jer isto nije predviđeno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova.

S obzirom na navedeno, nametnula se potreba donošenja izmjena navedene Odluke.

Članak 4. stavak 2. Odluke o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije mijenja se na način da propisuje da „članove/članice Povjerenstva imenuje Županijska skupština na način da Povjerenstvo čine: 3 člana/članice iz reda članova/članica Županijske skupštine i 4 članova/članica iz reda nezavisnih stručnjaka/stručnjakinja i predstavnika/ca organizacija civilnog društva iz područja djelokruga Povjerenstva.“ Sukladno tome, u istom članku u stavku 3. utvrđuje se da se javnim pozivom bira četiri članova/ica Povjerenstva, umjesto dosadašnjih pet.

Također se mijenja i članak 6. stavak 2. i 3. Odluke na način da isti sada glase:

„Povjerenstvo donosi financijski plan i program rada Povjerenstva za dvogodišnje razdoblje i podnosi ga Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije na odobrenje.

Povjerenstvo podnosi izvješće o svom radu Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije najmanje jednom u dvije godine .“

Za provođenje ove Odluke osigurana su sredstva u Proračunu Krapinsko-zagorske županije.

Sukladno odredbama Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko-zagorske županije (Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, broj 24/14.) poziva se zainteresirana javnost da svojim prijedlozima i sugestijama pridonese kvaliteti  donošenja Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

Svi u roku pristigli prijedlozi razmotrit će se i, oni prihvaćeni, ugraditi u konačni prijedlog nacrta općeg akta koji će se uputiti Županijskoj skupštini na donošenje. Svoje prijedloge možete u pisanom obliku poslati na adresu elektroničke pošte: zdravstvo@kzz.hr, zaključno s danom 30. studenoga 2021. godine.

PROČELNICA
Martina Gregurović Šanjug

Prilozi:

  Tekst javnog poziva
  Odluka o izmjeni Odluke
  Obrazac sudjelovanja u savjetovanju

Zadnja promjena: 17.11.2021 | Prikazano 236 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
prosinac 2021
poutsrčepesune
2930
1
 • Savjetovanje - donošenje Programa kontrole populacije napuštenih pasa
 • Održana investitorska konferencija Najbolji za najbolje
 • Akti ŽS - 4. sjednica
 • Akti Županijske skupštine
 • 100 mil. eura za industrijsku tranziciju sjevera RH
 • Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona
 • Savjetovanje - Strateška studija utjecaja na okoliš, Nacrt plana razvoja KZŽ
 • 150 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 2345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  272829303112
  3456789
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika